Themaweek ‘De Maas de baas, 1993-2013′

@Erik Feenstra

In heel Limburg wordt deze week stilgestaan bij de 20e verjaardag van de overstromingen in 1993: ‘De Maas de baas, 1993-2013‘. Op 20 december 1993 trad de Maas buiten haar oevers en vielen de dorpen Itteren en Borgharen (beide gemeente Maastricht) als eerste ten prooi aan het wassende water. De gezamenlijke overheden (Rijkswaterstaat, provincie, waterschappen en gemeenten) organiseren van 14 tot en met 20 december allerlei activiteiten rondom verleden, heden en toekomst van de hoogwaterbescherming op de Maas. Rode draad daarin is dat er veel gebeurd is sinds 1993, maar dat alles nog niet klaar is (bron: persbericht).

Maandagmiddag 16 december heeft de Directeur Generaal van Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers, in het Zuid-Limburgse Itteren in aanwezigheid van een groot aantal inwoners van het dorp een plaquette onthuld die herinnert aan de overstromingen in 1926, 1993 en 1995. De plaquette is een initiatief van de Dorpsraad Itteren en staat vlak aan de Maas. De plaquette ‘moet ons blijven herinneren hoe hoog het water stond dat Itteren binnenstroomde’, zei Dronkers. ‘Ook in de komende periode moeten we ons bewust zijn van de kracht van het water. Rijkswaterstaat blijft samen met anderen werken aan een veiliger, natuurlijker en beter bevaarbare Maas.’ Gedeputeerde Patrick van der Broeck voegde hieraan toe: ‘Het risico op een herhaling van 1993 is aanzienlijk verkleind door de rivierverbredingen en de uitvoering van verdere versteviging van de Limburgse Maasdijken. Door klimaatveranderingen worden in de toekomst echter extreem hoge waterafvoeren verwacht. Limburg kan nog steeds met hoogwater te maken krijgen. Ons werk is nooit af!’

Rijkswaterstaat speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen hoogwater. Met omvangrijke programma’s zoals ‘Maaswerken’ en ‘Ruimte voor de Rivier’ wordt gewerkt aan de veiligheid. Dijken en kaden worden aangelegd of verhoogd en waar mogelijk krijgt de rivier meer ruimte door bijvoorbeeld aanleg van nevengeulen of verlaging van de uiterwaarden. Rijkswaterstaat waakt over de schaarse ruimte in het winterbed van de rivier. Om het water snel te kunnen laten wegstromen moet het winterbed zo veel mogelijk vrij van obstakels blijven. Wanneer het waterpeil stijgt, zorgt Rijkswaterstaat voor betrouwbare voorspellingen zodat gemeenten en veiligheidsregio’s de juiste informatie hebben om beslissingen te nemen over bijvoorbeeld het evacueren van inwoners.

 

Maandgmiddag 16 december heeft de Directeur Generaal van Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers, in het Zuid-Limburgse Itteren in aanwezigheid van een groot aantal inwoners van het dorp een plaquette onthuld die herinnert aan de overstromingen in 1926, 1993 en 1995. De plaquette is een initiatief van de Dorpsraad Itteren en staat vlak aan de Maas.

Directeur Generaal Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers over het belang van blijvende aandacht voor de onvoorspelbaarheid van het water: “ Het initiatief voor de plaquette van vandaag moet ons blijven herinneren hoe hoog het water stond dat Itteren binnenstroomde. Ook in de komende periode moeten we ons bewust zijn van de kracht van het water. Rijkswaterstaat blijft samen met anderen werken aan een veiliger, natuurlijker en beter bevaarbare Maas.”

Gedeputeerde Patrick van der Broeck voegt hieraan toe: “Het risico op een herhaling van 1993 is aanzienlijk verkleind door de rivierverbredingen en de uitvoering van verdere versteviging van de Limburgse Maasdijken. Door klimaatveranderingen worden in de toekomst echter extreem hoge waterafvoeren verwacht. Limburg kan nog steeds met hoogwater te maken krijgen. Ons werk is nooit af!”

 

Themaweek ‘De Maas de baas, 1993-2013’

In heel Limburg wordt deze week stilgestaan bij de 20 e verjaardag van de overstromingen in 1993. Op 20 december 1993 trad de Maas buiten haar oevers en vielen de dorpen Itteren en Borgharen (beide gemeente Maastricht) als eerste ten prooi aan het wassende water. De gezamenlijke overheden (Rijkswaterstaat, provincie, waterschappen en gemeenten) organiseren in de week van 14-20 december allerlei activiteiten rondom verleden, heden en toekomst van de hoogwaterbescherming op de Maas. Rode draad daarin is dat er veel gebeurd is sinds 1993, maar dat we nog niet klaar zijn.

 

Rol Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen hoogwater:

· Met omvangrijke programma’s zoals Maaswerken en Ruimte voor de Rivier wordt gewerkt aan de veiligheid. Dijken en kaden worden aangelegd of verhoogd en waar mogelijk krijgt de rivier meer ruimte door bijvoorbeeld aanleg van nevengeulen of verlaging van de uiterwaarden.

· Rijkswaterstaat waakt over de schaarse ruimte in het winterbed van de rivier. Om het water snel te kunnen laten wegstromen moet het winterbed zo veel mogelijk vrij van obstakels blijven.

· Wanneer het waterpeil stijgt, zorgt Rijkswaterstaat voor betrouwbare voorspellingen zodat gemeenten en veiligheidsregio’s de juiste informatie hebben om beslissingen te nemen over bijvoorbeeld het evacueren van inwoners.

Lees ook:Groot archeologisch onderzoek in Maasdal
Lees ook:Uiterwaarden Rijn en Maas mogelijk ontruimd vanwege hoogwater
Lees ook:Waterpeil Maas kan nog stijgen
Lees ook:Zwemmen in rivieren levensgevaarlijk
Lees ook:Campings in uiterwaarden Rijn en Waal ontruimd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>