Visserijdagen en Strontrace Workum 2011

Maandag 17 oktober 2011 start vanuit het Friese Workum de 38e editie van de Strontrace: historische skûtsjes en tjalken vervoeren zo snel mogelijk zakken kunstmest naar Warmond (2012: klik hier). Voorafgaand aan de Strontrace vinden zaterdag 15 en zondag 16 oktober de Visserijdagen plaats. Zaterdag varen schepen voor de Strontrace, het Beurtveer en de Visserijdagen de havenkom van Workum binnen. ’s Middags zijn de Klompzeilwedstrijden op de Diepe Dolte en ’s avonds een Shantyconcert en de Liereliet Singaround in De Klameare. Zondagmiddag staat rondom de havenkom en in de Blazershaven een traditionele maritieme markt.

 

Maandag varen om 12.00 uur uit, 13.00 uur begint de Strontrace en 13.45 uur de Beurtveer. Duizenden toeschouwers komen af op het schouwspel van de platbodems in de haven en het kilometerslange lint van schepen over het IJsselmeer. De tocht voert non-stop van Workum over het IJsselmeer, via het IJ en de Ringvaart naar het Zuid-Hollandse Warmond: waar de schepen dinsdag en woensdag aanmeren, de ‘stront’ (kunstmest) afgeven en terugvaren met een lading narcissen. Traditiegetrouw planten de schippers een deel van de bloembollen in de dijk bij Workum. Ondertussen komen de vissers terug met hun vangst en verkopen dat bij opbod.

 

Begin vorige eeuw vervoerden tjalken en klippers koemest van de Friese Zuidwesthoek naar de Bollenstreek. De snelste zeilers konden als eerste weer een nieuwe reis aanvangen en zo meer verdienen: daardoor waren het eigenlijk de eerste wedstrijdzeilers. In 1973 werd de traditie in ere hersteld met de eerste ‘Strontrace’, maar nu met kunstmest in plaats van koeienpoep. Een tweede traditionele race is de Beurtveer naar Amsterdam of een andere haven aan de Zuiderzee. In de herfstvakantie laten klippers en andere beurtschepen hun kunsten zien, net als vroeger zonder motor. Passagiers kunnen tegen betaling meezeilen.

Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet Workum 2014
Lees ook:Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen Workum
Lees ook:Strontrace Workum 2010
Lees ook:Strontrace en Beurtveer Workum 2012
Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen en Liereliet in Workum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>