Museum Boijmans Van Beuningen presenteert programma 2018

Met trots zet het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen de highlights van dit jaar op een rij. Met twintig tentoonstellingen belooft 2018 een veelzijdig en inspirerend jaar te worden in het museum. In 2019 sluit het museumgebouw voor een grootschalige renovatie. Museum Boijmans Van Beuningen zet dan de activiteiten elders in de stad voort (bron: persbericht).

-

BABEL – Oude meesters terug uit Japan: 3 feb – 21 mei 2018

Tussen 1450 en 1570 maakt de kunst in de Lage Landen een verbazingwekkende ontwikkeling door. Jheronimus Bosch luidt het tijdperk van vernieuwing in met een losse schildertoets en een ongeëvenaarde verbeeldingswereld. Pieter Bruegel de Oude sluit het af met een uiterst gedetailleerde ‘De toren van Babel’. In 2017 werd Bruegels schilderij in Japan geëxposeerd, samen met negentig andere meesterwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Daar hebben 660.000 Japanse bezoekers de toren bekeken alsof hij daadwerkelijk door een samenwerking van duizenden mensen en met de meest geavanceerde technieken in de delta van de Schelde bij Antwerpen is gebouwd. De tentoonstelling ‘BABEL – Oude meesters terug uit Japan’ in Museum Boijmans Van Beuningen laat zien, dat de Japanse blik ons eigen perspectief verruimt en verrijkt.

-

Rubens – Grootmeester van de olieverfschets: 8 sept 2018 – 13 jan 2019

Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid bezitten beide een unieke verzameling olieverfschetsen van Peter Paul Rubens (Siegen 1577- Antwerpen 1640). Al jarenlang bestaat de gezamenlijke wens om de mooiste werken uit beide collecties samen te brengen en aan te vullen met topstukken uit andere musea, zodat een uniek overzicht ontstaat. Dit gaat gebeuren in 2018. De tentoonstelling ‘Rubens – Grootmeester van de olieverfschets’ vindt plaats in de grote Bodonzaal (1500 m2) van het museum. Aanvullende bruiklenen komen van het Louvre in Parijs, The National Gallery in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York, het Art Institute in Chicago, The J. Paul Getty Museum in Los Angeles en het Museo Thyssen-Bornemizsa in Madrid. Door de medewerking van deze musea kan het meesterschap van Rubens werkelijk in volle glorie getoond worden. De selectie olieverfschetsen beslaat het hele oeuvre van Rubens en toont de diversiteit en genialiteit van deze grootmeester.

-

Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig: 10 feb – 29 apr 2018

Schilderijen die een hele wand beslaan, installaties die een zaal vullen: vandaag de dag vinden we kunstwerken van extreem groot formaat heel gewoon. Maar in 1935, toen Museum Boijmans Van Beuningen werd geopend, waren zulke werken niet gebruikelijk en is er bij de bouw dan ook geen rekening mee gehouden. In de tentoonstelling ‘Kunst van formaat’ worden zo’n vijftig werken met formaat XL getoond in de Bodonzalen, gebouwd in 1972. Gastconservator Carel Blotkamp heeft een gevarieerde selectie gemaakt uit de collectie van het museum. Te zien zijn onder andere ‘Driftwood Circle’ van Richard Long, ‘Notung’ van Anselm Kiefer en ‘D’red Dwarf, B’lack Hole’ van Jim Shaw. De enorme werken, soms wel 5 meter hoog en 10 meter breed, worden weinig getoond. Daar komt nu verandering in.

-

GELATIN: 19 mei – 12 aug 2018

In de zomer van 2018 neemt het Weense kunstenaarscollectief Gelatin de grote Bodonzaal van Museum Boijmans Van Beuningen over. Tobias Urban, Wolfgang Gantner, Florian Reither en Ali Jank staan bekend om het creëren van sensationele situaties waarin mensen een interactie met elkaar aangaan. Met hun optredens en installaties proberen ze de zintuigen te prikkelen en de dagelijkse routine te doorbreken. Gelatin maakte eerder een menselijke verjaardagstaart en presenteerde in de Italiaanse bergen een speelgoedkonijn van 50 meter lang. In Rotterdam moedigen ze bezoekers aan zich op een zelfgekozen manier over te geven aan een imaginaire omgeving en zo de onschuld van de vroege kindertijd te hervinden.

-

Breathing Colour – Hella Jongerius: 9 jun – 23 sept 2018

Museum Boijmans Van Beuningen is dé plek voor vormgeving en design. In de zomer van 2018 toont het museum werk van een van de belangrijkste Nederlandse designers: Hella Jongerius. Jongerius werkt al geruime tijd aan een onderzoek waarin ze de ruimtelijke kwaliteit van kleur onderzoekt; wat gebeurt er met kleur wanneer deze wordt toegepast in objecten? Haar inzichten verrijken het hedendaagse kleurgebruik in de industrie. In de tentoonstelling ‘Breathing Colour’ laat Jongerius de bezoeker kleuren op een andere manier ervaren aan de hand van stukken uit de museumcollectie. Jongerius onthult in Rotterdam welke zintuigelijke ervaringen er schuil gaan in deze kleuren. De tentoonstelling werd eerder getoond in het Design Museum in Londen.

-

Boijmans in de oorlog – Omstreden verleden: 13 okt 2018 – 13 jan 2019

In het najaar van 2018 staat het museum – naar aanleiding van het herkomstonderzoek – stil bij het eigen verleden in de Tweede Wereldoorlog en de periode vlak daarna. In een veelzijdige tentoonstelling en een nieuwe publicatie in de serie ‘Boijmans Studies’ wordt ingegaan op het reilen en zeilen van het toenmalige ‘Museum Boymans’ in de oorlogsjaren, met aandacht voor de rol van directeur Dirk Hannema en de kring van verzamelaars en mecenassen rond het museum. Na het verwoestende bombardement van mei 1940 ontpopt Hannema zich als beschermer van het Rotterdamse erfgoed en zet hij zich in voor de eigentijdse kunst in de stad. Onder zijn leiding weet het museum in deze moeilijke periode belangrijke aanwinsten te verwerven en organiseert het een reeks van goedbezochte tentoonstellingen. De ambitieuze museumdirecteur plooit zich daarbij soepel naar het nieuwe regime van de bezetter, reden waarom hij na de bevrijding ontslagen wordt op grond van collaboratie.

-

Ook te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in 2018:

De collectie als tijdmachine: altijd te zien

Marie-Louise von Motesiczky (De collectie als tijdmachine): 27 jan – 29 apr 2018

Charlotte Schleiffert (De collectie als tijdmachine): 27 jan – 29 apr 2018

Sensory Spaces 13: Anne Hardy: 10 feb – 27 mei 2018

Joost Conijn – Good evening to the people living in the camp: 10 feb – 7 mei 2018

Tomas Rajlich: 10 feb – 27 mei 2018

Geert Lap – Perfecte eenvoud: 10 feb 2018 – 13 jan 2019

Sculpturen van na 1980 uit de Boijmans-collectie: 19 mei 2018 – 13 jan 2019

Sensory Spaces 14 – Kemang Wa Lehulere: 9 jun – 30 sept

Bertjan Pot: 9 jun – 23 sept 2018

Anima Mundi: 9 jun – 23 sept 2018

Sensory Spaces 15: 13 okt 2018 – 13 jan 2019

De verwoeste stad – Kunst in de oorlog: 13 okt 2018 – 13 jan 2019

Marten Hendrix: 13 okt 2018 – 13 jan 2019

-

Over Museum Boijmans Van Beuningen

Bosch, Rembrandt, Van Gogh, Dalí en Dutch Design; een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en internationale topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Kunstwerken van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte tonen het ontstaan van het impressionisme en modernisme. Het museum bezit een van de grootste collecties surrealisten ter wereld en een bijzondere popart-verzameling met werken van o.a. Tilson, Warhol en Lichtenstein. Bovendien is het museum dé plek voor vormgeving en design; van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw, tot meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. In 2018 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een uitgebreid programma zowel op het gebied van design, hedendaagse als oude kunst. Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van Rotterdam. De komende jaren zal Museum Boijmans Van Beuningen niet alleen zijn collectie en tentoonstellingen tonen aan zijn bezoekers, maar ook bouwen aan een toekomstbestendig museumgebouw én het eerste openbare kunstdepot ter wereld.

-

Museum Boijmans Van Beuningen 

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Toegangsprijs 17,50 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang
Museumpark 18-20, Rotterdam
www.boijmans.nl

Lees ook:Sleepover at Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Sleepover at Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Boijmans Rotterdam: ‘Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie’
Lees ook:Museumprijs voor Boijmans van Beuningen
Lees ook:De weg naar Van Eyck in museum Boijmans Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>