Tentoonstelling Ambacht in dracht: t/m 6 mei 2018 in Zuiderzeemuseum

@Erik Feenstra

Op vrijdag 15 december werd de tentoonstelling Ambacht in dracht geopend in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Tijdens de opening waren verschillende hedendaagse kunstenaars, filmers en ontwerpers aanwezig die meewerkten aan de tentoonstelling. Zij namen deel aan het researchproject van de Textiel Factorij en reisden hiervoor af naar India, om samen te werken met ambachtslieden. Hier bliezen zij de gezamenlijke historie van sits nieuw leven in. Door samen een textiel kunstwerk te maken, wisselen zij (nieuwe) kennis en inspiratie uit en bewijzen hiermee dat sits blijft inspireren (bron: persbericht).
Het museum selecteerde voor Ambacht in Dracht het werk van zeven ontwerpers die participeerden in dit project, dat gebaseerd is op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. De ontwerpers leggen in hun werk een heel duidelijke verbinding met de traditionele sitsen kledingstukken uit de museumcollectie. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met zondag 6 mei 2018.

Lipika Bansal en Ruud Lanfermeijer deden gezamelijk onderzoek naar het gedeeld textiel erfgoed van Nederland en India. Bansal, initiatiefneemster van het researchproject de Textiel Factorij koppelde ontwerpers aan Indiase ambachtslieden op basis van hun ontwerpvoorstel. “Uitgangspunt voor de Textiel Factorij is design for empowerment. Hiermee laten wij de artistieke en zakelijke banden tussen deze landen en tussen vormgevers en ambachtslieden herleven.”

De tentoonstelling is tot en met 6 mei te bezoeken in het binnenmuseum. Hier vinden in de kerst- en voorjaarsvakantie knutselactiviteiten plaats, welke zijn gebaseerd op de verschillende tentoonstellingen. Zo kunnen er canvas tasjes bestempeld worden met gebruik van een blokdruktechniek. In februari en maart worden er verschillende masterclasses door Nathalie Cassee en Bas Kosters georganiseerd, i.s.m. de Crafts Council. Laat je dus inspireren door de tentoonstelling Ambacht in dracht!

Sits
Sits is katoen dat is beschilderd met veelkleurige patronen. In de 17e eeuw brachten VOC-schepen het textiel vanuit het verre oosten mee naar Europa en ontstond een levendige handel in sits. Oorspronkelijk hadden de stoffen levendige bloempatronen, gebaseerd op Indiase motieven. Later werden de ontwerpen steeds meer afgestemd op de Europese smaak. Tot in de 19e eeuw bleef Indiase sits een gewild materiaal in kleding en interieur. In de Nederlandse klederdrachten speelde sits tot in de 20ste eeuw een belangrijke rol als materiaal om mee te pronken en is daarom ook terug te vinden in de textielcollectie van het Zuiderzeemuseum

Over de Textiel Factorij
De Textiel Factorij is een researchproject gebaseerd op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond er een levendige handel in Indiase sits: katoen beschilderd met veelkleurige patronen. Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten in India samen met eeuwenoude technieken en hebben daarmee een hedendaagse invulling gegeven aan deze cross-culturele  uitwisseling. Het resultaat: nieuwe ontwerpen die een wisselwerking laten zien tussen ambacht, ontwerp, kleedgedrag en beeldtaal in India en Nederland, in heden en verleden. De Textiel Factorij bevordert duurzame kennisuitwisseling en draagt bij aan de instandhouding van het gedeeld cultureel erfgoed.
www.textielfactorij.org

Over Lipika Bansal
Lipika is social designer en werkt op het snijvlak van kunst, technologie en maatschappij. Zo is het voor Indiase blokdrukkers onbegonnen werk om tegen de gedigitaliseerde textielindustrie op te boksen. Voor Nederlandse kunstenaars en ontwerpers is betaalbaar produceren een gecompliceerde zaak. Lipika brengt beide partijen met elkaar in contact om duurzame samenwerkingen te bevorderen. De Textiel Factorij is een researchproject waarvan Bansal de initiatiefneemster is.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

Lees ook:Variatie troef op Amsterdam India Festival
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: Doe-activiteiten in de kerstvakantie
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: 10 Years of Thomas Eyck: jubileumtentoonstelling viert het object
Lees ook:Schaapherder opgenomen op lijst immaterieel cultureel erfgoed
Lees ook:1001 Inventions in teken van Erfgoeddagen – tentoonstelling zet multiculti erfgoed in de schijnwerpers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>