Amsterdam Light Festival 2017

Van 30 november tot en met 21 januari 2018 vindt de zesde editie van Amsterdam Light Festival plaats. De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei creëert dit jaar speciaal voor het festival een lichtobject, van maar liefst 7 kilometer, dat tijdens de vaarroute Water Colors te zien is. Zoals elk jaar is het festival zowel vanaf het water als het land te bewonderen. De waterexpositie presenteert een groot aantal lichtkunstwerken op de Amsterdamse grachten, die dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur verlicht zijn. Op het land worden dit jaar voor het eerst lichtkunstwerken tentoongesteld op het Marineterrein, van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018 (bron persbericht).

Op het water

Engelse deelnemers aan de waterexpositie van Amsterdam Light Festival zijn kunstenares Rona Lee en Studio Balmond. Uit Kosovo is er Driton Selmani en ook Bagus Pandega uit Indonesië levert een bijdrage. Nederlandse kunstenaars en studio’s zijn Lambert Kamps, Floriaan Ganzevoort, Viktor Engbers, Paul Vendel & Sandra de Wolf, Claes Meijer, Lynne Leegte, VENIVIDIMULTIPLEX, Lighting Design Academy, VOUW, HOH Architecten en Gerard Slokker & Ludy Feyen. De Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd door Lauren Ewing en Ben Zamora, uit België maakt designbureau ACTLD van Koert Vermeulen zijn opwachting en ook is er een werk van de Duitse Claudia Reh te bewonderen.

Aan land

Aan de landexpositie op het Marineterrein Amsterdam nemen de Nederlanders Peter Vink, Vinny Jones, Helmut Dick, Lidy Six, AlexP, Nick Verstand & Sjoerd Ter Borg, Bas Peeters, Verena Hall, Hanna Betsema en het Amsterdam Creative Industries Network deel. Uit Japan zijn er Takeo Sugamata en Yasuhiro Chida en ook het Italiaanse ATI Suffix levert een bijdrage. Daarnaast zijn er kunstwerken van Reanne Niceforo & Phil Sutherland uit Canada, Moritz Waldemeyer en Liubov Moskvina uit Duitsland en is er werk van de Iraanse kunstenaars Shima Jahani, Zoha Khaniki & Sina Hasanlou.

Limited edition

Ai Weiwei heeft speciaal voor Amsterdam Light Festival een werk gecreëerd in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 100 stuks. Verkrijgbaar via Amsterdam Light Festival. De opbrengst van de serie draagt bij aan de realisatie van Weiwei’s kunstwerk ‘thinline’, dat een prominente rol heeft tijdens het festival. Op 29 november is er een speciale meet & greet met de kunstenaar, die de serie na het festival oplevert

Thinline van Ai Weiwei
Met het kunstwerk ‘thinline’ stelt Ai Weiwei de betekenis van grenzen ter discussie: wie bepaalt eigenlijk grenzen en wie beheerst ze? Wie mag een grens oversteken en wie wordt geweigerd? Ai Weiwei tekent letterlijk een grens door de stad, die de gehele vaarroute van het festival volgt. Dit doet hij door een zeven kilometer lange lichtlijn langs en door de Amsterdamse grachten te trekken. Ai Weiwei heeft zich laten inspireren door de eroev, een grens die Orthodoxe joden zichzelf stellen met behulp van een dunne lijn in de stad, waarbinnen zij tijdens de Sjabbat objecten buiten hun huis kunnen vervoeren.

Lees ook:Zesde editie Amsterdam Light Festival geopend
Lees ook:Wereldberoemde kunstenaars bij zesde editie van Amsterdam Light Festival
Lees ook:Land expositie Amsterdam Light Festival op Marineterrein
Lees ook:Amsterdam Light Festival 2014
Lees ook:Zesde editie Amsterdam Light Festival internationaal succes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>