Frans Hals Museum: #MeToo had het er in de Gouden Eeuw druk mee gehad

IMG_20160508_202209Vandaag opent in het Frans Hals Museum in Haarlem de tentoonstelling ‘Humor in de Gouden Eeuw‘, te zien tot en met 18 maart 2018. De actie #MeToo zou het druk hebben gehad in die tijd, vanuit 21e-eeuwse ogen, maar wat nu niet meer door de beugel schijnt te kunnen, was toen schering en inslag.

‘Drank en wijven’: vrouwen met opgestuwde borsten, dronken mannen die ze onder de rokken grijpen, seksuele escapades achter de schermen, kwajongens die een dwerg pesten, dieronvriendelijke ‘spelletjes’ met katten: op de Elfde van de elfde (opening van het Carnavalsseizoen) kunnen we zien waar toen om gelachen werd. In ieder geval door kopers van de schilderijen: of het afgebeelde ‘gewone volk’ er net zo tegenaan keek, is de vraag, aldus museumdirecteur Ann Demeester. Alhoewel: schilderijen met afbeeldingen van beter gesitueerden waren ook niet gespeend van dubbelzinnigheden, zoals mannen met een pijp of een worst, of een vrouw die met naald en draad iets naait: in die tijd waarom gegrinnikt werd.

Lees ook:Kattententoonstelling in Ahoy Rotterdam
Lees ook:Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen 2011 op Zeedijk Amsterdam
Lees ook:Hartjesdagen 2012 in Amsterdam
Lees ook:Hartjesdag 2017 op de Amsterdamse Zeedijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>