Frans Hals Museum: #MeToo had het er in de Gouden Eeuw druk mee gehad

Vandaag opent in het Frans Hals Museum in Haarlem de tentoonstelling ‘Humor in de Gouden Eeuw‘, te zien tot en met 18 maart 2018. De actie #MeToo zou het druk hebben gehad in die tijd, vanuit 21e-eeuwse ogen, maar wat nu niet meer door de beugel schijnt te kunnen, was toen schering en inslag.

‘Drank en wijven’: vrouwen met opgestuwde borsten, dronken mannen die ze onder de rokken grijpen, seksuele escapades achter de schermen, kwajongens die een dwerg pesten, dieronvriendelijke ‘spelletjes’ met katten: op de Elfde van de elfde (opening van het Carnavalsseizoen) kunnen we zien waar toen om gelachen werd. In ieder geval door kopers van de schilderijen: of het afgebeelde ‘gewone volk’ er net zo tegenaan keek, is de vraag, aldus museumdirecteur Ann Demeester. Alhoewel: schilderijen met afbeeldingen van beter gesitueerden waren ook niet gespeend van dubbelzinnigheden, zoals mannen met een pijp of een worst, of een vrouw die met naald en draad iets naait: in die tijd waarom gegrinnikt werd.

Lees ook:Kattententoonstelling in Ahoy Rotterdam
Lees ook:Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen 2011 op Zeedijk Amsterdam
Lees ook:Hartjesdagen 2012 in Amsterdam
Lees ook:Hartjesdag 2017 op de Amsterdamse Zeedijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>