Museum Prinsenhof Delft: half miljoen voor Pieter de Hooch tentoonstelling

Museum Prinsenhof Delft heeft vandaag de Turing Toekenning 2017 ontvangen. Het museum krijgt de prijs van de Turing Foundation voor de eerste Pieter de Hooch tentoonstelling ooit in Nederland. De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. Eerdere winnaars van de prijs waren het Fries Museum (2015) en Museum Boijmans Van Beuningen (2013) (bron: persbericht).

Pieter de Hooch, Delftse meester van de Gouden Eeuw

Samen met Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch gerekend tot de belangrijkste Delftse meesters uit de Gouden Eeuw. De Hooch is actief in Delft in een periode dat de plaatselijke schilderkunst bloeit en talloze belangrijke kunstenaars als Paulus Potter, Jan Steen en  Carel Fabritius er actief zijn. Het dagelijks leven is een zeer geliefd thema in zijn werk. Met warme kleuren, spannende doorkijkjes en een natuurlijke lichtinval weet Pieter de Hooch een sfeer op te roepen die als karakteristiek voor de Delftse schilderkunst wordt beschouwd. In de periode dat De Hooch in Delft werkt, maakt hij zijn mooiste schilderijen.

Museum Prinsenhof Delft gaat nu deze Delftse meesterstukken terughalen naar de stad waar zij zijn gemaakt. Directeur Janelle Moerman: ‘De Turing Toekenning 2017 maakt het voor ons mogelijk om bijzondere bruiklenen vanuit de hele wereld naar Delft te halen en in 2019 de eerste Pieter de Hooch tentoonstelling in Nederland te realiseren. Het is natuurlijk fantastisch dat het allermooiste werk van de Hooch eindelijk terugkomt naar de stad waar het geschilderd. Met deze tentoonstelling krijgt Pieter de Hooch de aandacht die hij verdient.’

De Turing Toekenning wordt ter beschikking gesteld door de Turing Foundation van oprichters Pieter en Françoise Geelen. Met de deze prijs wil de stichting musea helpen hun ambitieniveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst.

Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft is een stedelijk kunst- en cultuurhistorisch museum van nationale betekenis met een (inter)nationaal publieksbereik. Het museum richt zich op een onderscheidende programmering, samenwerking en partnership, cultureel ondernemerschap en beschouwt het gebouw als belangrijkste collectiestuk. Het museum vertelt een breed verhaal over Willem van Oranje, Delfts blauw en Delftse meesters, maar ook het verhaal van ‘hedendaagse Delftse meesters’ als Theo Janssen. Het tentoonstellingsprogramma tot en met 2020 is ambitieus en gevarieerd met DNA van Nederland, Art Nouveau, Willem is hier, MOJO en Pieter de Hooch.

Pieter de Hooch, Delftse Meester van de Gouden Eeuw
11-10-2019 t/m 16-02-2020

Lees ook:Koning opent vernieuwd Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft eert Jan Schoonhoven
Lees ook:Recordaantal bezoekers Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft zet crowdfunding in
Lees ook:Vermeer komt thuis: ‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>