Kleiburgflat wint Dutch Design Awards

DeFlat Kleiburg, een klusproject in de Amsterdamse Bijlmermeer waarbij bewoners zelf hun appartement mochten verbouwen, heeft twee Dutch Design Awards gewonnen: de Future Award en in de categorie Habitat. Lange tijd golden  galerijflats  uit de jaren zestig als toonbeeld van zielloos bouwen: snel, zakelijk en effectief. De Amsterdamse Bijlmer werd het afschrikwekkende voorbeeld hoe het mis kon gaan: in de in de jaren ’60 ontworpen als voorbeeldstad van de toekomst verwerd, maar in de jaren ’80 een speelveld van junks en andere figuren die je ‘s avonds liever niet op straat tegenkwam.

In de Bijlmer, vanwege het negatieve imago ooit omgedoopt in ‘Amsterdam Zuidoost’ werden vrijwel alle beeldbepalende ‘honingraatflats’ gesloopt, om plaats te maken voor laagbouw. Ook flat Kleiburg stond tot zo’n zes jaar geleden op de nominatie om te worden gesloopt. Consortium DeFlat kocht het gebouw op voor het symbolische bedrag van 1 euro. Mensen konden voor een relatief lage prijs een casco als kluswoning kopen en er een appartement naar eigen smaak van maken. Er ontstond een run: voor 502 plekken waren bij 7000 aanmeldingen. Binnen twee jaar waren alle woningen verkocht.

DeFlat Kleiburg won eerder dit jaar de de prestigieuze Europese architectuurprijs: de Mies van der Rohe-prijs, genoemd naar de beroemde Bauhaus-architect die ‘het nieuwe bouwen’ salonfähig maakte. Het is een prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur, die Nederland voor het eerst in de wacht sleepte.

Lees ook:Kleiburgflat Bijlmer maakt kans op Europese architectuurprijs
Lees ook:Herdenking Bijlmerramp
Lees ook:Amsterdam herdenkt Bijlmerramp
Lees ook:Nederlanders wonen graag in rijtjeshuis
Lees ook:Bijlmerramp – 25 jaar geleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>