Nederlandse première derde Couperusbewerking Kleine zielen

Voor het derde seizoen op rij regisseert Ivo van Hove werk van Louis Couperus. Net als De stille kracht en De dingen die voorbijgaan is Kleine zielen een coproductie met de Ruhrtriënnale, waar de voorstelling op zondag 24 september in première ging. Op zondag 8 oktober vond de Nederlandse première plaats. De drie voorstellingen zijn dit seizoen in Amsterdam te zien (brion: persbericht).

In een vergaande bewerking van De boeken der kleine zielen (1901-1903) van Louis Couperus wordt ingezoomd op een familie die betere tijden heeft gekend. Verschillende generaties leven moeizaam samen onder een dak. Hun grote huis is spookhuis, gekkenhuis en ziekenhuis ineen. Alle familieleden lijden in meer of mindere mate aan trauma’s, handicaps en neuroses

Ze gaan gebukt onder lang geleden gemaakte keuzes waar zij geen verandering in kunnen of willen brengen en klampen zich vast aan Addy, een jonge arts. Hij is getrouwd met Mathilde: een gezonde vrouw die in alles het tegenbeeld is van haar schoonfamilie. Een buitenstaander, die node wordt geduld. Doordat Addy zich te veel om zijn familie en te weinig om haar bekommert, komt hun relatie onder druk te staan. Zij spiegelen daarmee het lot van Addy’s ouders, die ook al vastzitten in een ongelukkig huwelijk. De situatie lijkt uitzichtloos. Maar schoorvoetend worden pogingen ondernomen om uit de crisis te raken. Slagen zij erin om met open vizier het gesprek aan te gaan over hun desillusies, verlangens en verwachtingen? Lukt het hen om een nieuwe kijk op het leven te krijgen?

uit de pers

‘gracieus en indringend verbeelde levenspijn’ – NRC ★★★★
‘Deze enscenering is zo poëtisch (die taal van Couperus!), zo muzikaal (die stemmige, onheilspellende pianomuziek van Harry de Wit!) en esthetisch zo subliem (die zon die via buitenspots naar binnen schijnt op het decor!) dat je twee uur lang op het puntje van je stoel zit.’ - De Standaard ★★★★★
‘De Ruhrtriënnale beloonde Kleine zielen met een ovatie. Terecht. Formidabel ensemblewerk, een briljante scenografie van Jan Versweyveld en dito muziekscore van Harry Dewit zorgen voor een pakkende hedendaagse lezing van een meer dan honderd jaar oud boek.’ - De Morgen ★★★★★

Lees ook:De dingen die voorbijgaan in Amsterdam
Lees ook:Toneelpremière stuk Couperus in Leiden
Lees ook:Toneelgroep Amsterdam brengt ‘De stille kracht’
Lees ook:Harry Potter Marathon bij Pathé
Lees ook:Première voorstelling over Dusty Springfield in Leidse Schouwburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>