Rijksmuseum Amsterdam gaat herkomst koloniale objecten onderzoeken

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat de herkomst onderzoeken van tien objecten uit de koloniale collectie, om te kijken of de voorwerpen indertijd rechtmatig zijn verworven. Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis, zegt dat het museum zich dan op eventuele claims kan voorbereiden of zelfs ‘pro-actief voorwerpen teruggeven die niet rechtmatig zijn verworven.’

Zo worden de diamant van Banjarmasin en een Singalees kanon onderzocht. De diamant was van sultan Panembahan Adam van Banjarmasin (Zuid-Borneo), maar werd staatsbezit toen Nederland het sultanaat in 859 veroverde. Het 19-e eeuwse kanon werd door Nederlandse militairen buitgemaakt in Sri Lanka en aan stadhouder Willem V geschonken voor zijn rariteitenkabinet.

Lees ook:Opera ‘Entführung aus dem Serail’: actueel thema
Lees ook:Vodou in het Tropenmuseum Amsterdam
Lees ook:Expositie gevonden voorwerpen in de trein op Amsterdam Centraal
Lees ook:Queen en Adam Lambert 30 januari in Ziggo Dome – tickets vanaf vrijdag 3 oktober
Lees ook:Hermitage Amsterdam krijgt panoramisch uitzicht ‘Wonder van Amsterdam’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>