Stedelijk Museum Schiedam presenteert Sticky Business

@Erik Feenstra

Zaterdag 16 september tot en met 18 februari 2018 presenteert Stedelijk Museum Schiedam de expositie Sticky Business. De verleiding van suiker in de kunst. Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. De een gebruikt de zoetmaker om belangrijke gebeurtenissen te vieren. Anderen zien suiker als het witte gif, dé grote vijand voor de gezondheid. De bijna twintig (inter)nationale kunstenaars die meedoen aan deze zinnenprikkelende tentoonstelling werpen een nieuw licht op dit maatschappelijke thema en passen suiker elk op hun eigen manier toe in hun werk (bron: persbericht).

Nieuwe party-trend

Pip & Pop creëert een metersgroot snoeplandschap, de colamachine van Helmut Smits zet bezoekers aan het denken en aan de vrouwenbeelden van de Australiër Joseph Marr mag gelikt worden. Het werk is soms luchtig, zoals van Bompas & Parr. Het Britse duo filmde de nieuwe party-trend ‘sploshing’, een opmerkelijk tijdverdrijf waarbij mensen naakt in een taart gaan zitten. Anderen staan stil bij grote onderwerpen die aan suiker kleven: corruptie, slavernij en eetverslaving.

Vóór of tegen suiker

Wat opvalt is dat de kunstenaars niet vóór of tegen suiker zijn, vertelt gastconservator Marije Vogelzang. Voor Sticky Business viel haar keuze op kunstenaars die zich door voedsel laten inspireren. Met een zwerm suikerpistooltjes is Vogelzangs eigen werk ook vertegenwoordigd. Vogelzang is hoofd van de afdeling Food Non Food aan de Design Academy Eindhoven. De afgelopen jaren ontwikkelde ze zich tot internationaal eetontwerper, een zelfgekozen titel voor werk dat nergens ter wereld werd gedaan.

Likken en ruiken aan kunst

Op verschillende plekken in het museum ruikt het naar snoep, chocolade en bijenwas. De vrouwenbeelden van Joseph Marr – waar aan gelikt mag worden – smaken naar cola, fanta, drop en framboos. Daardoor transformeert zijn werk in de loop van de tentoonstelling. Dat geldt voor meerdere werken. Het suikerschilderij van de Zwitser Jonas Etter vergaat langzaam doordat de gebrande suiker op de grond druppelt. De stalagmieten van bijenwas van Driessens & Verstappen groeien juist dankzij een druppelmachine aan het plafond.

De keerzijde van zoet

Roland Hicks laat het ongemak zien. De Brit schildert kauwgom onder je schoen, letterlijk sticky business. De politieke kant van sticky business komt aan bod bij Helmut Smits die water uit cola destilleert. Daarmee wijst de Rotterdamse kunstenaar op het bizarre feit dat er op sommige plekken ter wereld meer cola dan water voorhanden is. De Italiaanse fotograaf Dan Bannino overgiet zijn foto’s met een soort Oude Meesters-sausje en maakt stillevens met dieetproducten van beroemdheden. De rollen roze wc-papier vallen op. Zangeres Beyoncé zou er bij zweren: een velletje wc-papier eten onderdrukt het hongergevoel. In een bioscoopruimte draait een film van L.A. Raeven, de tweelingzussen die hun broodmagere lichaam gebruiken bij hun performances. Elders komen de feeders aan bod, mensen die (seksueel) genot beleven aan het voeden of gevoed worden.

Andere culturen

De tentoonstelling laat ook zien hoe omgegaan wordt met suiker en snoep in verschillende culturen. Zo drinken gelovigen in sommige Mexicaanse kerken veel cola. De boeren die ze daardoor laten zouden de heilige geest bevrijden. In Nederland hielp het pepermuntje om de protestantse dienst door te komen. En de suikerspin gaat terug tot het Italië van de vijftiende eeuw toen creatieve Italiaanse koks suikersculpturen produceerden van ‘gewoven suiker’. Wist je ook dat pralines zijn ontstaan door de fout van een keukenhulp en dat marshmallows ooit van een plant gemaakt werden.

Randprogramma

Er is een uitgebreid randprogramma met kinderworkshops, een bakwedstrijd, lezingen en films. Elke dinsdag geven de Voorlichters Gezondheid informatie aan de hand van lekkere en gezonde hapjes uit verschillende culturen. Ook kunnen bezoekers chocolade bonbons maken. Klik hier voor het volledige aanbod.

 Deelnemende kunstenaars o.a.: Caro Verbeek, Pip & Pop, L.A. Raeven, Studio Kollektiv Plus Zwei, Marije Vogelzang, John Isaacs, Dan Bannino, Uli Westphal, Joseph Marr, Bompas & Parr, Roland Hicks, Johanna Schmeer, Van Brummelen en De Haan, Djonga Bismar, Mubuku Kipala, Zineb Sedira, Helmut Smits, Driessens & Verstappen, Studio Lernert & Sander, Katja Bjørn.

Sponsoren: Gemeente Schiedam, BankGiro Loterij Fonds, VSBfonds, Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Ars Donandi, S´DAM. Maatschappelijke partners: Diabetes Fonds, Verhalenhuis Belvédère, Voorlichters Gezondheid.

Stedelijk Museum Schiedam

Adres: Hoogstraat 112, Schiedam (zes metrostops van het historisch centrum Rotterdam Beurs)
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur.

Op maandagen, eerste kerstdag, nieuwjaarsdag en koningsdag is het museum gesloten

Lees ook:Museum de Fundatie presenteert ‘Meer macht’
Lees ook:Museum Hoorn toont 125 Jaar Coca-Cola
Lees ook:Guggenheim Collectie in Cobra Museum Amstelveen
Lees ook:Tentoonstelling ‘Hoe verzamelt een kunstenaar?’ in museum De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Kokoschka ‘Mensen en beesten’ in museum Boijmans van Beuningen Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>