Ontwerper beroemde designs op guldenbiljetten overleden

De ontwerper van de beroemde designs op meerdere guldenbiljetten, Ootje Oxenaar, is overleden. Hij stierf afgelopen dinsdag op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats in de buurt van de Amerikaanse stad Boston. Zijn ontwerpen voor het 100 guldenbiljet (de snip), 250 (de vuurtoren) en 50 (de zonnebloem) waren wereldvermaard. Andere biljetten van zijn hand waren die met afbeeldingen van beroemde figuren uit de Nederlandse geschiedenis: van 5 gulden (Vondel), 10 (Frans Hals), 25 (Sweelinck), 100 (De Ruyter) en 1000 (Spinoza).

De guldenbiljetten zijn inmiddels nostalgie geworden, nu we aan de euro gewend zijn. Oxenaar studeerde beeldende kunst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en was van 1966 tot 1985 als ontwerper werkzaam bij de Nederlandse Bank. Vanaf de 60er jaren was hij ook actief voor de post, werst als adjunct-directeur, later als hoofd van de Dienst Esthetische Vormgeving. De toenmalige PTT vond fraaie vormgeving niet onbelangrijk en leverde op die manier – mede dankzij Oxenaar – een bijdrage aan de roem van het Nederlandse design.

Lees ook:Vaarwel oud vertrouwd postkantoor
Lees ook:Doek dreigt te vallen voor DSB Bank
Lees ook:Graphic Design Museum in Breda
Lees ook:Tentoonstelling Juliana in paleis Het Loo
Lees ook:Drostemannetje terug in Haarlem – crowfdfundingsactie gestart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>