Het Scheepvaartmuseum verruimt de openingstijden van de bibliotheek

Vanaf maandag 8 mei is de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam niet één, maar vijf dagen per week open voor publiek, maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur. Het museum versterkt hiermee zijn rol als kennis- en expertisecentrum. De bibliotheek heeft één van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld. Tot en met 5 juli in de bibliotheek een fototentoonstelling met portretten van fotograaf Koos Breukel te zien: onderdeel van het project ‘Het land binnen de muren’ over het voormalige Marineterrein naast Het Scheepvaartmuseum (bron: persbericht).

De bibliotheek

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum bevat meer dan 60.000 boeken. Een deel hiervan is meer dan vijfhonderd jaar oud. Het oudste boek dateert uit 1482, het meest recente uit 2017. Boeken over scheepsbouw, navigatie, reis- en landbeschrijvingen (1600-1800) en de geschiedenis van de Nederlandse overzeese aanwezigheid (Nederlands-Indië en de West) zijn zeer goed vertegenwoordigd. In de bibliotheek wordt de collectie boeken en tijdschriften van ná 1850 bewaard. De titels van vóór 1850, liggen in een geklimatiseerd depot. Deze boeken zijn op afspraak in te zien. Geïnteresseerden kunnen via het aanvraagformulier op de website een afspraak maken.

Bezoek

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum bevindt zich op de begane grond, aan de oostzijde van de overdekte binnenplaats. Vanwege de architectuur is de bibliotheek een bezoek meer dan waard. De hoge ruimte is verdeeld over twee verdiepingen met stalen boektorens die een indrukwekkende ‘zee van boeken’ vormen. Op de vloeren zijn patronen van oude landkaarten te zien. De bibliotheek is vrij toegankelijk, ook zonder entreekaart voor het museum. Informatiespecialisten en enthousiaste vrijwilligers staan klaar om bezoekers te ontvangen. Zij kunnen de publicaties kosteloos inzien, ze worden niet uitgeleend. Boeken uit de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum zijn ook te vinden in Maritiem Digitaal, de gezamenlijke database van een aantal maritieme musea. In de Onderzoeksgids staat een toelichting over de bibliotheekcollectie van Het Scheepvaartmuseum.

Het Land binnen de muren

Het Land binnen de muren is een project van kunstenaar Sjoerd ter Borg over het voormalige Marineterrein naast Het Scheepvaartmuseum. De aanleiding van het project was het gefaseerd verlaten van het terrein door de marine. Tot 2015 was het Marineterrein niet toegankelijk voor burgers. Vlak voor de openstelling van een groot deel van het Marineterrein hebben vijf auteurs het terrein bezocht. Zij schreven hierover vijf fictieve verhalen die zijn gebundeld in een boek. Fotograaf Koos Breukel fotografeerde de auteurs en vijf (voormalige) marinemensen. Deze foto’s worden samen met de verhalen vanaf 8 mei tentoongesteld in de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum en zijn daar t/m 5 juli 2017 te zien van maandag t/m vrijdag

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit 1656, laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In twaalf interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker 500 jaar maritieme geschiedenis. Het toont topstukken uit, wat door experts wordt beschouwd, als een van beste maritieme collecties ter wereld. T/m 31 december 2017 toont het museum de unieke wereldkaart uit 1648 van meester-cartograaf Joan Blaeu in de tentoonstelling Blaeu’s wereld in Kaart. Met zo’n 300.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers.

Lees ook:Subsidie cultuurperiode 2017-2020 voor Het Scheepvaartmuseum alsnog toegekend
Lees ook:Bieb Lelystad verkoopt haar boeken
Lees ook:Leeg Scheringa Museum voorlopig gratis open
Lees ook:Maritiem Museum Rotterdam houdt uitverkoop op Tweede Paasdag
Lees ook:Titanic Memorial Weekend opent met EXPO College De Titanic-ramp: incident of sleutelmoment in de maritieme geschiedenis?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>