Steracteur John Malkovich treedt op in Het Concertgebouw

Op woensdag 15 maart de Amerikaanse steracteur John Malkovich naar Amsterdam voor de Nederlandse première van het project Just Call Me God – A Dictator’s Final Speech. Een week eerder beleeft deze internationale muziekvoorstelling haar wereldpremière in de onlangs geopende Elbphilharmonie in Hamburg. Het is een voorstelling met boventiteling, met muziek van Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, Charles Ives, César Franck, Franz Schubert en anderen (bron: persbericht).

Just Call Me God, een theaterstuk van de Oostenrijkse auteur Michael Sturminger, vertelt het verhaal van de laatste negentig minuten in het leven van een afgezette dictator. In zijn allerlaatste speech trekt de tiran nog één keer van leer en maakt hij gebruik van zijn verworven goddelijke status en vermeende onsterfelijkheid. Daarna is het finito. Just Call Me God is intrigerend muziektheater over de vraag hoe het kan dat een sterveling erin slaagt anderen te laten geloven dat hij een god is.

Hoofdrollen in Just Call Me God zijn er voor Hollywoodacteur John Malkovich én het fameuze Maarschalkerweerdorgel van Het Concertgebouw. Als goddelijk heerser dwingt Malkovich de organist (Martin Häselböck) om zijn final speech muzikaal te ondersteunen. De dictator neemt het op tegen het machtige orgel, als ‘koning der instrumenten’ al zeer geliefd onder despoten als keizer Nero, tsaar Peter de Grote en Adolf Hitler.

John Malkovich begon zijn acteurscarrière 40 jaar geleden in Chicago als medeoprichter van een theatergezelschap. In 1984 debuteerde hij op Broadway in Arthur Millers Death of a Salesman. In datzelfde jaar maakte hij zijn debuut als filmacteur in Places in the Heart, dat hem meteen een Oscarnominatie opleverde. Er volgden talloze filmsuccessen als The Killing Fields, Dangerous Liaisons, In the Line of Fire en Being John Malkovich.

Met Michael Sturminger en Martin Häselböck werkte John Malkovich twee keer eerder samen in de muziektheaterprojecten The infernal Comedy (2008) en The Giacomo Variations (2011)In Het Concertgebouw maakt John Malkovich zijn debuut.

John Malkovich – acteur

Sophie von Kessel – actrice

Michael Sturminger – tekst en regie

Martin Häselböck – muzikaal concept en orgel

Franz Danksagmüller – elektronica 

Lees ook:Concertgebouw Prijs 2017 voor Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor
Lees ook:Aurora Orchestra maakt Nederlands debuut in Het Concertgebouw
Lees ook:Michael Bublé in Gelredome Arnhem
Lees ook:Dansen in koninklijke sferen tijdens MUST in het Kurhaus
Lees ook:George Michael geeft tweede concert in Ahoy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>