Amsterdam: Circus Elleboog maakt een doorstart

De gemeente Amsterdam wilde Circus Elleboog geen subsidie meer geven, waardoor de al ruim 67 jaar bestaande roemruchte circusschool voor kinderen dreigde te verdwijnen. Maar Circus Elleboog maakt nu een doorstart, mailt de organisatie: een petitie hielp! ‘Na een ingrijpende reorganisatie en verhuizing, hebben we vanuit een nieuwe, kleine en wendbare organisatie opnieuw gezorgd voor een spetterend circus-aanbod’, meldt de organisatie. ‘Met veel van onze bekende topdocenten konden we opnieuw een samenwerking aangaan om in de stadsdelen Zuidoost en West weer circuslessen aan te bieden.’

In de Voorjaarsnota 2015 (PDF) van de gemeente Amsterdam stond dat Circus Elleboog haar doorlopende subsidie kwijtraakte: ‘Vanuit beleid t.a.v. Brede talentontwikkeling is geld beschikbaar voor activiteiten voor kinderen en met name voor die kinderen die niet van huis uit in aanraking komen met cultuureducatie. Meerdere partijen kunnen op deze middelen aanspraak maken om invulling te geven aan dit beleid. Elleboog kan een van deze partijen zijn, maar heeft niet langer een uitzonderingspositie t.o.v. andere organisaties.’ De raadsleden Blom en Ernsting hebben nog een motie ingediend om de bezuiniging ongedaan te maken, maar daar stemden niet genoeg raadsleden voor.

De bezuiniging op Elleboog en andere organisaties werd in een debat op 1 juli 2015 over de stadsschuld regelmatig genoemd. Lees of kijk agendapunt 9, raadslid Roosma noemt het als eerste. Het raadslid van Lammeren stelde voor om Circus Elleboog te financieren uit het geld wat voor het EU-voorzitterschap werd uitgetrokken (motie 124) tijdens hetzelfde debat. Het Parool schrijft op 28 februari 2017: “Kindercircus Elleboog was een jaar gesloten maar maakt een doorstart en gaat weer klouter- en clownslessen geven.” (…) Lees verder in het Parool.

Wat is er praktisch veranderd?

• We bieden series aan van steeds zes lessen. Daarin krijg je les in een breed circus-aanbod, maar werkt wel op je eigen niveau.
• Per serie kun je via de website inschrijven en betalen.
• Tijdens de tweede serie starten we met het Elleboog ‘Kunstendiploma’. Daarmee kun je op verschillende niveau’s een examen doen en steeds een stapje hoger leren werken aan je kwaliteiten op de bal, aan de trapeze of tijdens het jongleren. Iedereen op zijn/haar eigen tempo maar altijd onder goede begeleiding.

De cursussen

• Circuscursus Ouder en kind – De Ouder en kind cursus is er voor kinderen tussen de anderhalf en vier jaar die graag met één van de ouders circuslessen willen volgen.
• Circuscursus 7 tot 11 jaar – Als jij tussen de 7 en de 11 jaar oud bent, kun je tijdens deze circuscursus verschillende gave circusonderdelen te leren. Van jongleren tot de trapeze en van bal-lopen tot eenwieleren!
• Circuscursus 4 tot 6 jaar – Deze circuscursus is speciaal voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Samen met jouw leeftijdsgenootjes leer je spelenderwijs de verschillende circustributen kennen.
• Circuscursus 12+ – Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen bij ons aan de slag met de meest gave circusonderdelen. Je kunt: freerunnen, jongleren, eenwieleren of meedoen met een van de vele andere onderdelen.

Lees ook:De toekomst van Circus Elleboog hangt aan een zijden draadje
Lees ook:Zestigjarig Circus Elleboog in Carré
Lees ook:Sinterklaasintocht Amsterdam-Zuidoost op losse schroeven
Lees ook:Circustheaterfestival Circo Circolo 2010
Lees ook:NK Jongleren in Enschede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>