Ed van Elsken in Stedelijk Museum Amsterdam

In het Stedelijk Museum Amsterdam is nog tot en met 5 maart de grote overzichtstentoonstelling Jan Tinguely: Machinespektakel te zien. Zaterdag 4 februari opent een minder luidruchtige, maar niet minder belangrijke overzichtstentoonstelling over Ed van der Elsken (1925-1990). Tot en met 21 mei presenteert het Stedelijk ‘De verliefde camera’, het grootste overzicht van zijn werk in 25 jaar.

Van der Elsken was één van de grootste Nederlandse fotografen, maar ook documentaire filmmaker. Het Stedelijk volgt hem al sinds het begin van zijn carrière in de jaren 50. Zo gaf toenmalig museumdirecteur Sandberg hem de opdracht de tentoonstelling Dulaby in 1961 vast te leggen, nu te zien in de Tinguely-tentoonstelling. Van der Elsken was een uniek figuur, straatfotograaf, ‘onconventioneel en persoonlijk’. Meer dan twintig fotoboeken verschenen er, die samen met films de kern van het oeuvre van de kunstenaar en het uitgangspunt van de tentoonstelling vormen. De tentoonstelling reist na het Stedelijk door naar Jeu de Paume in Parijs en Fundación MAPFRE in Madrid.

Lees ook:Stedelijk Museum Amsterdam krijgt tientallen foto’s van Ed van der Elsken
Lees ook:Koningin opent expositie Malevich in Stedelijk Museum Amsterdam
Lees ook:Marlene Dumas schittert in Stedelijk Museum
Lees ook:Dreams of Nature in Van Gogh Museum Amsterdam
Lees ook:Beurs van Berlage: 100 jaar BN’ers in de Reclame

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>