Tekenaar ‘Jan, Jans en de kinderen’ (Jan Kruis) overleden

De Nederlandse tekenaar Jan Kruis is overleden. Hij werd 83 jaar. Kruis werd vooral beroemd door zijn strip ‘Jan, Jans en de de kinderen‘ (de familie Tromp) die sinds 1970 iedere week in de Libelle staat. In de strip werd Sint Pannekoek gevierd, een fictieve feestdag op 29 november, die de laatste jaren steeds meer daadwerkelijk wordt gevierd. In 1999 droeg hij zijn strip over aan een groep tekenaars.

In 2009 kreeg Kruis de eerste Marten Toonderprijs, vernoemd naar de bedenker van Tom Poes. Voor ‘Jan, Jans en de kinderen’ stond het leven van de tekenaar model. Zijn vrouw Els hielp met het bedenken en inkleuren van de strips. Als Kruis even niet wist te verzinnen over de familie tromp, tekende hij een strip met alleen de Rode Kater, het huisdier van de familie. Die noemde hij de je-weet-wel-kater, een term die tegenwoordig in de Van Dale staat.

Lees ook:Jan, Jans en de Kinderpostzegels
Lees ook:Guus Meeuwis maakt opbrengst Kinderpostzegelactie bekend
Lees ook:Tekenaar Peter van Straaten overleden
Lees ook:Onze Kinderpostzegel 2016 uitgekozen tot beste jeugdzegel van Europa!
Lees ook:Stripfestival Breda 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>