Zuiderzeemuseum Enkhuizen: 10 Years of Thomas Eyck: jubileumtentoonstelling viert het object

Ik ben fan van deze tentoonstelling” zo opende Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut, onlangs de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck die tot en met 14 mei te zien is in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Bekijk hier de teaser van de 16 mm film die kunstenaars Lernert & Sander maakten voor de tentoonstelling. Beumer is fan omdat ‘het object wordt gevierd en tegelijkertijd volledig wordt becommentarieerd’. Hij vindt de tentoonstelling ‘bijzonder liefdevol en dit heeft te maken met de jubilaris zelf die alles op liefdevolle wijze tot stand brengt. Soms is er sprake van een mini-tentoonstelling binnen een tentoonstelling. Het presenteren van het object is daarmee een soort feest geworden’ (bron: persbericht).

Beumer haalde ook het lef van het museum aan om te investeren in een project met zoveel mensen en waarvoor Thomas Eyck de aanleiding vormt. ‘Het is bijna een Research & Development project op zich om zoveel kunstenaars, designers, architecten en ambachtsmensen bij elkaar te krijgen.’ Dit allemaal rondom de intrigerende persoon die Thomas volgens Beumer is: ‘Hij animeert en is een verzamelaar die de relatie tot gebruiker en maker bij elkaar brengt.’ Afgelopen jaar werden al previews vertoond van  de tentoonstelling op de Salone del Mobile in Milaan en op de Dutch Design Week in Eindhoven. Van den Langenberg weet de nieuwsgierigheid van de bezoeker op te wekken door de collectie van Thomas Eyck telkens vanuit een nieuwe invalshoek te belichten. Centraal staat de visie van het museum, van Van Langenberg en van Thomas Eyck om vooruit te kijken naar de toekomst van de Nederlandse vormgeving.

Van den Langenberg bezocht diverse werkplekken van ambachtsmensen en ontwerpers waarmee Thomas Eyck het afgelopen decennium samenwerkte en selecteerde tien objectseries die hij beschouwt als ‘exemplarisch voor Eycks werkwijze, waarbij een ontwerper en ambachtsman gezamenlijk optrekken in de ontwikkeling van een reeks objecten.’ Tien jonge kunstenaars, ontwerpers en architecten werden uitgekozen om installaties te ontwikkelden waarin de iconische objecten een nieuwe context vinden. De bezoeker wordt uitgedaagd na te denken over de natuurlijke materialen, het ambachtswerk en de objecten die in een nieuwe dimensie geplaatst worden.

Thomas Eyck
Sinds 2007 stimuleert de Nederlandse uitgever en distributeur Thomas Eyck getalenteerde ontwerpers om actuele gebruiks- en kunstvoorwerpen te maken in samenwerking met ambachtelijke bedrijven. Op eenzelfde wijze koppelt het Zuiderzee-museum jonge ontwerpers aan traditionele ambachten en investeert in de hedendaagse kruisbestuiving tussen beproefd vakmanschap en de creatieve industrie. Met de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck geeft het museum een reflectie op de visie van Thomas Eyck. Samen met hem en de curator kijken we vooruit naar de toekomst van de Nederlandse vormgeving

Jules van den Langenberg
Jules van den Langenberg studeerde af aan de Design Academy Eindhoven en is actief als tentoonstellingsmaker en curator. Hij wordt gezien als innovator binnen de vormgevings- en kunstsector en staat erom bekend tentoonstellingen te creëren vanuit nieuwe presentatievormen. Het begrip ‘tentoonstelling’ krijgt hierdoor een andere dimensie.

Het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalig Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum in Enkhuizen staan authentieke panden. Bezoekers kunnen er een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum kan de bezoeker kennis maken met kunst, cultuur en het erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. De cultuurhistorische collectie van het museum brengt een verbinding tot stand met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

Lees ook:Tentoonstelling Ambacht in dracht: t/m 6 mei 2018 in Zuiderzeemuseum
Lees ook:Graphic Design Museum in Breda
Lees ook:Witte de Withstraat ‘fysieke weg naar Van Eyck’ in Museum Boijmans Rotterdam
Lees ook:Zuiderzeemuseum weer leukste uitje Noord-Holland
Lees ook:Flessenscheepjesweekend in Enkhuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>