Van Gogh Museum beleeft best bezochte jaar ooit

Het Van Gogh Museum verwacht 2016 af te sluiten met een recordaantal bezoekers van bijna 2,1 miljoen. Het museum laat daarmee een groei van 8% zien ten opzichte van vorig jaar. Het doorbreken van de 2 miljoen grens is een historische mijlpaal sinds de oprichting van het museum in 1973. Nederland voert de lijst van herkomstlanden aan, gevolgd door de VS, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ruim 46.000 leerlingen brachten een bezoek aan het museum (bron: persbericht).

De waardering voor het museum van de bezoekers blijft onverminderd hoog. ‘Dit is een geweldig compliment’, zegt directeur Axel Rüger. ‘In de loop van het jaar constateerden we al een aanzienlijke stijging in de belangstelling.’ De bezoekers komen uit meer dan 125 landen. Opvallende nieuwkomer is Zuid-Korea; sinds november is Koreaans opgenomen in de multimediatour. De waardering van het publiek is hoog: het overgrote deel van alle gasten beoordeelde een bezoek met uitstekend of zeer goed. Veel bezoekers geven aan dat ze ‘aan het denken worden gezet’ en ‘inspiratie opdoen’.

Ondanks het grote aantal bezoekers werd het museum niet als druk ervaren. Hier liggen een aantal factoren aan ten grondslag: (1) met het nieuwe entreegebouw ontstond extra ruimte en verloopt de ontvangst van de bezoekers efficiënter, (2) betere spreiding van de bezoekers over de dag door begintijd-gebonden entreetickets zorgt ervoor dat pieken en dalen van minder groot worden (dit jaar kocht één op de vier bezoekers een ticket vooraf online), (3) het museum is op vrijdagen en (in de zomermaanden) zaterdagen open en (4) de nieuwe multimediatour die bezoekers interactief begeleidt is populair.

‘Onze bezoekers zijn veelkleurig en divers. Dat vraagt om een veelzijdig programma en aantrekkelijke hoogwaardige activiteiten’, aldus Rüger ,zoals kennisdagen voor wetenschappers en specialisten, een eigentijds programma door jonge kunstenaars tijdens ‘Vincent op Vrijdag, een educatief programma voor scholen, speciale activiteiten voor mindervalide bezoekers, voor oudere bezoekers, voor families met kinderen, voor audiovisueel beperkte bezoekers. Rüger: ‘Van Gogh is van iedereen en we zien het als onze kernopdracht om dit voor al deze mensen aantrekkelijk en toegankelijk te maken.’

Lees ook:Van Gogh Museum verwelkomt miljoenste bezoeker eerder dan in recordjaar 2016
Lees ook:Eén miljoen keer met interactieve tour door museumcollectie Van Gogh Museum
Lees ook:Van Gogh Museum & band Jungle by Night lanceren multimediatour
Lees ook:Van Lanschot en Van Gogh Museum verlengen de samenwerking met 2 jaar
Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>