Opening Beurspassage Amsterdam op vrijdag 2 december

Vrijdag 2 december gaat de Beurspassage aan het Damrak in Amsterdam officieel open. Burgemeester Van der Laan voltrekt de openingshandeling door het eerste flesje Amsterdam Oersoep in ontvangst te nemen, afkomstig uit de bron van het gelijknamige kunstwerk dat is gemaakt door kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem. Met het imponerende plafond van 450 m2 glasmozaïek, de ambachtelijk vervaardigde terrazzo vloer, reusachtige art deco spiegels en vergulde kroonluchters is de Beurspassage een schitterend nieuw icoon voor de hoofdstad (bron: persbericht).

Een dag eerder opent in de Beurspassage de langste koffiebar ter wereld, Liquid Mokum, en de flagshipstore voor Nederland van Primark, met ook een ingang in de passage. Tijdens de feestelijke opening treden artiesten op die mee hebben gedaan aan de coverwedstrijd Aan de Amsterdamse grachten. Het totaalkunstwerk van kunstenaarsduo Arno&Iris (bekend van de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend om zijn kroonluchters uit de ‘Flowerbomb’ campagne van Victor & Rolf) is een ode aan de Amsterdamse grachten en toont onder meer penselen van Rembrandt, verdronken fietsen, zeemannentattoo’s en de symmetrie van Amsterdamse herenhuizen. Het plafond bestaat uit meer dan 1 miljoen glasmozaïek tegeltjes en wekt de suggestie alsof je in een onderwatertunnel op de bodem van de gracht loopt. De zeven kroonluchters zijn gemaakt van recyclede en vergulde fietsonderdelen. Ook in de wanden, spiegels en de terrazzo vloer komen elementen terug die verwijzen naar water als oorsprong van leven op aarde.

De nieuwe Beurspassage vormt de kroon op het werk van de in 2013 gestarte herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196. Top Vastgoed herontwikkelde de verouderde panden naar hypermoderne vestigingen van internationale retailers, zoals Zara, JD Sports, C&A en Primark. In totaal omvat het project, dat bekend staat onder de naam Nowadays, 27.500 m2. Een bijzonder omvangrijk project voor het winkelhart van Amsterdam en – voor Nederlandse begrippen – een uitzonderlijk grote en ingrijpende renovatie van winkelvastgoed in de binnenstad. De opening van de Beurspassage vormt het sluitstuk van de oplevering van Nowadays.

Lees ook:Beurspassage Amsterdam wordt imposant kunstwerk
Lees ook:Wethouder legt eerste steen Beurspassage Amsterdam
Lees ook:Amsterdamse Beurspassage (Nowadays) genomineerd voor MIPIM Award
Lees ook:Coverwedstrijd ‘Aan de Amsterdamse grachten’ n.a.v. opening Beurspassage Amsterdam
Lees ook:Amsterdamse Beurspassage (Nowadays) genomineerd voor NRW Jaarprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>