Song from Far Away na internationaal succes terug in Amsterdam

De gevierde Britse toneelschrijver Simon Stephens schreef Song from Far Away speciaal voor Eelco Smits. De monoloog in regie van Ivo van Hove ging in première op het theaterfestival van São Paulo en werd afgelopen seizoen lovend ontvangen in Amsterdam, Londen en Galway, waar Smits wekenlang voor uitverkochte zalen speelde. Song from Far Away is van 23 tot en met 27 augustus – met Engelse boventiteling – terug in de Stadsschouwburg Amsterdam (bron: persbericht).

Een jonge bankier wordt geconfronteerd met zijn verleden als hij vanuit New York wegens het onverwachte overlijden van zijn jongere broer terugkeert naar zijn geboorteplaats Amsterdam. Van alles en iedereen is hij vervreemd: van de stad waar hij ooit woonde, van zijn familie, van zijn vroegere geliefde. In de aanloop naar de begrafenis begint hij brieven te schrijven aan zijn dode broer, afwisselend weemoedig, cynisch, opstandig of gelaten van toon. Een monoloog als een rouwproces.

Simon Stephens is één van de meest talentvolle schrijvers van zijn generatie. Stephens’ toneelteksten zijn vaak brutale familieportretten, maar hebben ook een lyrische en optimistische toon die hem een volstrekt eigen plaats geven in de hedendaagse Engelse toneelliteratuur. Het onderzoek naar wat een thuis inhoudt, beschouwt Stephens als het centrale thema in zijn oeuvre. Wat betekent het om een thuis achter te laten? Is het mogelijk om er ooit naar terug te keren? Deze vragen lopen als een rode draad door Song from Far Away.

‘Zonder enige vorm van powerplay bevestigt Eelco Smits in Song from Far Away dat hier een groot toneelspeler aan het werk is.’ - Groene Amsterdammer

 

‘Smits raakt, tot op het bot’ - De Telegraaf ****

‘Mesmerizing’ - The New York Times

‘A frail, gorgeous monologue – Smits is splendid’ - Time Out ****

Lees ook:“Song from Far Away’ na internationaal succes terug in Amsterdam
Lees ook:Toon in Amsterdam Tour: in het voetspoor van de grote Toon Hermans
Lees ook:Bridge to Bridge 2012 in Arnhem
Lees ook:West Side Story in Carré
Lees ook:Geen carnaval zonder carnavalshits

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>