Van Gogh Museum lanceert ‘Van Gogh op school’

Maandag 15 augustus lanceert het Van Gogh Museum een unieke sectie op haar website met gratis lesmateriaal over het leven en werk van Vincent van Gogh (1853 – 1890): Van Gogh op School. Leraren in het primair onderwijs kunnen het lesmateriaal in zijn geheel gebruiken op het digibord of zelf een les samenstellen met elementen uit het aangeboden materiaal. Van Gogh op school draait op LessonUp: de nieuwe digitale tool speciaal ontwikkeld voor het online beschikbaar stellen van lesmateriaal (bron: persbericht).
Van Gogh op school biedt gratis online lesmateriaal over Van Goghs leven en werk voor leerkrachten in het basisonderwijs. De lessen bestaan uit afbeeldingen, interactieve elementen en verschillende opdrachten en zijn ontwikkeld om direct in de klas te tonen op het digibord. Het lesmateriaal past in het curriculum van verschillende vakken zoals beeldende vorming, geschiedenis, wereldoriëntatie en lessen over cultuur of taal. Onderdelen uit de lessen kunnen gebruikt worden als bouwstenen waarmee een leerkracht een eigen, nieuwe Van Gogh-les kan maken in LessonUp.

Het lesmateriaal van Van Gogh op school zal zich gedurende het schooljaar blijven uitbreiden. Het is in het Nederlands en Engels beschikbaar voor alle groepen in het basisonderwijs. In 2017 worden lessen toegevoegd voor het voortgezet onderwijs.

LessonUp is sinds september 2015 een tool waar docenten met een persoonlijk account gratis aan de slag kunnen om met elementen uit bestaande lessen een eigen les te creëren. LessonUp is een start-up van internetbureau Q42, het bedrijf dat in samenwerking met ontwerpbureau Fabrique de website van het Van Gogh Museum bouwde. Op dit moment maken ongeveer 6.500 docenten gebruik van LessonUp en zijn er 8.000 lessen beschikbaar.

Marthe de Vet (afdelingshoofd Educatie Van Gogh Museum): ‘Het leven en werk van Van Gogh blíjven inspireren; dat ziet het museum niet alleen aan voortdurend toenemende bezoekersaantallen, maar ook aan de snelgroeiende vraag vanuit het onderwijs in zowel binnen- als buitenland. Het Van Gogh Museum is enorm trots op Van Gogh op school en kijkt er naar uit om scholen wereldwijd nog beter te kunnen bedienen.’

Het Van Gogh Museum heeft als kerntaak het leven en werk van Vincent van Gogh toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Het museum is van mening dat kunst verrijkt en inspireert en vindt het belangrijk dat mensen hiermee al vroeg in aanraking komen. Daarnaast zijn kinderen van groot belang voor het behoud van cultureel erfgoed. De lessen van Van Gogh op school laten kinderen kennis maken met het leven en werk van Van Gogh, óók hen die het museum niet snel kunnen bezoeken.

Van Gogh op school is mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van de Stavros Niarchos Foundation. Het fonds steunt organisaties en projecten op het gebied van kunst en cultuur, onderwijs, gezondheid en sport en sociaal welzijn wereldwijd; projecten die een brede, duurzame en positieve impact op de samenleving hebben in het algemeen en op kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen in het bijzonder onderwijs

Lees ook:Een Van Gogh aan de muur is nu voor iedereen bereikbaar
Lees ook:Herfstvakantie in het Van Gogh Museum: Familiedagen
Lees ook:Inspectie dreigt kinderfeestje Ajax-AZ te verstoren
Lees ook:Wereldprimeur: Van Gogh Museum lanceert Meet Vincent van Gogh Experience in China
Lees ook:Van Gogh Museum verwelkomt miljoenste bezoeker eerder dan in recordjaar 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>