Tentoonstelling ‘Panorama Continuüm’ in Panorama Mesdag Den Haag

Panorama Mesdag toont van zondag 10 april tot en met 2 oktober een installatie van Zeger Reyers en Pietertje van Splunter. Samen met het nieuwe videowerk ‘Ringdijk’ van Gerco de Ruijter en eerdere videowerken van Zeger Reyers, geeft de tentoonstelling een verrassend nieuwe invulling aan het fenomeen panorama. De tentoonstelling Panorama Continuüm  wordt speciaal gemaakt voor de 19e eeuwse zalen van museum Panorama Mesdag. De waarneming van licht,  ruimte en tijd staat centraal in de installatie van Reyers en Van Splunter. In combinatie hiermee presenteert het museum ook panoramische landschapsfoto’s van Gerco de Ruijter (bron: persbericht).

Zie ook: Nationale Museumweek 2016

Zeger Reyers (1966)  is bekend geworden met intrigerende installaties zoals Drumstel (2004), Aqua Boogie (2004) en Rotating Kitchen (2009). In 2007 kreeg hij van de Gemeente Den Haag de Ouborg-prijs voor zijn gehele oeuvre. Onlangs maakte Reyers de installatie Free Floating Tree (2015) voor de tentoonstelling Expeditie land art in Kunsthal KAdE in Amersfoort.  Daarnaast begeleidt en adviseert hij jonge kunstenaars. Gerco de Ruijter (1961)  is landschapsfotograaf. Door zijn camera aan een vlieger te hangen is de horizon vaak afwezig in zijn werk, hetgeen leidt tot raadselachtige abstracties. Zijn foto’s maken op dit moment deel uit van de tentoonstelling Boeren in het Gemeentemuseum Den Haag.

Panorama Continuüm is in opdracht van Panorama Mesdag gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds. Panorama Mesdag biedt een programma van verrassende tentoonstellingen. Het fenomeen panorama werd in 1785 uitgevonden door Robert Barker. Het was een nieuwe methode om de realiteit als optische illusie weer te geven, volgens een aantal door hem in een patent vastgelegde criteria. De Haagse schilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een vooraanstaand lid van de Haagse School. In 1881 schilderde hij het panorama van Scheveningen, te zien in het museum aan de Zeestraat. Om de hoek, aan de Laan van Meerdervoort, woonde hij (zie foto) en had hij vanuit zijn werkkamer aan de achterkant uitzicht op de bouw van het Vredespaleis. In het pand is het Museum Collectie Mesdag gevestigd.

Lees ook:Panorama Mesdag heropent met ‘Mesdags uit de familie’: nooit eerder vertoonde familiestukken
Lees ook:‘Natuur in beeld’ in Museum De Mesdag Collectie in Den Haag
Lees ook:‘HedenHaags, ik zie ik zie wat hij niet ziet’ – De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:De Mesdag Collectie lanceert nieuwe website
Lees ook:Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tentoonstelling ‘Panorama Continuüm’ in Panorama Mesdag Den Haag

  1. Inge

    Misschien leuk om te combineren met de treinkaartjes actie van Albert Heijn. Kreeg net een melding dat deze vanaf vandaag te koop is, dus zeker even ophalen bij een vestiging bij u in de buurt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>