Rijksmuseum presenteert modetentoonstelling ‘Catwalk’ en ‘Meisjes in Kimono’

Het Amsterdamse Rijksmuseum volgt de trend die in binnen- en buitenland al door meerdere musea is ingezet: exposeren van mode en kostuums. Van 20 februari tot en met 16 mei presenteert het museum ‘Catwalk‘. In tegenstelling tot andere musea toont het Rijks géén combinatie van historische met hedendaagse mode: de ruim tachtig stukken – allemaal uit de eigen verzameling – stammen uit de tijd  tussen 1625 en 1960.

Zie ook: Lichte zeden in Van Gogh Museum

Fotograaf Erwin Olaf verzorgde de vormgeving. Hoogtepunt is een bewegende catwalk – ooit een lopende band van een sushirestaurant – met zilverkleurige stoeltjes eromheen, zoals die vaak bij modeshows en salonpresentaties worden gebruikt. Een ander hoogtepunt is de gigantische linnen onderbroek van Hendrik Casimir I (1612-1640): uniek, want er zijn bijna geen onderbroeken uit de 17de eeuw bewaard gebleven.

Tegelijkertijd zijn van 20 februari tot en met 20 mei alle versies van het Meisje in kimono bijeen die George Hendrik Breitner (1857-1923) schilderde. Het jonge model Geesje Kwak poseerde voor bijna al zijn schilderwerken, dus ook voor veel van deze ‘iconen van het japonisme‘, een stroming met Japanse invloeden in de schilderkunst en design tussen 1872 en de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:Nachtpon koningin Wilhelmina te zien in Paleis Het Loo
Lees ook:Dubbeltentoonstelling ‘De Aquarel’ in De Mesdag Collectie Den Haag en Teylers Museum Haarlem
Lees ook:De Museumvrijwilliger is goud waard!
Lees ook:Fashionclash Festival Maastricht
Lees ook:Omvangrijk middeleeuws koggeschip bij Kampen wordt woensdag 10 februari gelicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>