‘Rembrandts naakte waarheid’: 17e-eeuws naakt in Rembranthuis Amsterdam

Vrijdag 12 februari tot en met 16 mei presenteert museum Het Rembrandthuis in Amsterdam een tentoonstelling over het tekenen van naaktmodellen in Rembrandts tijd. De expositie ‘Rembrandts naakte waarheid‘ toont hoe naakten in de 17e eeuw werden getekend. Voor het eerst kan iedereen zien hoe Rembrandt zijn naakten op niets verhullende wijze tekende.

Tijdens de Renaissance kwam het teken van levende modellen in zwang; het duurde even voor zij naakt zouden poseren en vrouwelijke naakten kwamen pas veel later in beeld. In het atelier van Rembrandt poseerden leerlingen naakt voor elkaar en voor vrouwelijk naakt werden prostituees ingehuurd. Rembrandt portretteerde hen zoals ze waren, met hangende borsten, rimpels, plooiende buiken en pokdalige dijen: tegen de heersende mode in. Hij kreeg veel kritiek te verduren en er laaide een discussie op over kunst, schoonheid en vergankelijkheid, zaken die nu nog actueel zijn.

“Rembrandts naakte waarheid’ is een de middelste van een serie van drie tentoonstellingen over de schilder en zijn manier van lesgeven.  Vorig jaar vond ‘Rembrandts Late Leerlingen’ plaats in volgend jaar is een expositie gepland over zijn leerlingen Ferdinand Bol en Govert Flink.

Lees ook:De mooiste naakten van Nederland
Lees ook:Onbekend schilderij Rembrandt ontdekt
Lees ook:Alle Rembrandts in de Beurs van Berlage
Lees ook:Topkunst bij ‘125 Grote Liefdes’ in Van Gogh Museum
Lees ook:Leiden viert 405e verjaardag van Rembrandt met ‘Nacht van Rembrandt’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>