EYE presenteert: Close-Up – A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands

IMG_20160505_154049EYE Amsterdam presenteert van 31 januari tot en met 22 mei Close-Up – A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands. De groepstentoonstelling omvat een groot aantal recente film- en videowerken en ruimtelijke installaties van een nieuwe generatie filmmakers en kunstenaars in Nederland, die de grenzen tussen film, video en beeldende kunst opzoeken. De Nederlandse film- en videokunst heeft de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Er is sprake van een nieuwe generatie makers die uitermate productief is en de scheidslijnen tussen film, video en beeldende kunst laten vervagen. Zij maken zowel werken voor single screen, voor meerdere schermen, als omvangrijke ruimtelijke installaties waarin ook bewegend beeld is opgenomen. Tickets: zie website (bron: persbericht). 

 

De tentoonstelling geeft een indruk van het brede spectrum aan ontwikkelingen en presenteert een scala aan artistieke benaderingen van het medium film. Zo legt Melanie Bonajo de veranderende relatie tussen de mens en diens omgeving onder de loep en verdiept zich in raadselachtige occulte rituelen. Zachary Formwalt bestudeert de complexe relatie tussen geschiedenis, economie en beeldproductie en Janis Rafa laat catastrofes zien waarbij de oorzaak ambigu blijft. Ook zijn er films die een hallucinerende begoocheling oproepen (Helen Dowling, Amos Mulder), naast installaties waaraan wetenschappelijk en technologisch onderzoek ten grondslag ligt en geluid en licht belangrijk zijn (Strijbos en Munnik). In de werken van bijvoorbeeld belit sağ en Hamza Halloubi voert maatschappelijk engagement de boventoon.

Ook zijn er kunstenaars en filmmakers die onderzoek doen naar de menselijke perceptie, de hedendaagse beeldcultuur onder de loep nemen en analyseren (gebroeders Quistrebert), de spanning tussen fictie en realiteit op de spits drijven of een eigen universum creëren (Felix Burger, Cristóbal León & Joaquín Cociña). Kunstenaar en componist Mariska de Groot maakte een installatie met lichtprojecties op roterende schijven, die aan pre-cinema-apparaten doen denken. De projecties brengen een intrigerend schaduwspel teweeg van grafische patronen, beweging en reflecties. Daarnaast zijn er verrassende installaties te zien van makers die vooral bekend zijn met hun werk voor de reguliere cinema, zoals een nieuwe installatie van filmmaker David Verbeek en Lichun Tseng.

Deelnemende kunstenaars/filmmakers

 • Melanie Bonajo (1978)
 • Felix Burger (1982)
 • Helen Dowling (1982)
 • Zachary Formwalt (1979)
 • Hamza Halloubi (1982)
 • Mariska de Groot (1982)
 • Cristóbal León & Joaquín Cociña (1980 & 1980)
 • Amos Mulder (1982)
 • Florian & Michael Quistrebert (1976 & 1982)
 • Janis Rafa (1984)
 • belit sağ (1980)
 • Joris Strijbos & Matthijs Munnik (1981 & 1989)
 • Lichun Tseng (1979)
 • David Verbeek (1980)

Eens in de twee weken maakt een academie een presentatie in een speciale ruimte in de tentoonstelling, veelal het resultaat van uitgebreid onderzoek, waarbij ook gebruik gemaakt kan worden van de collectie van EYE. Op verschillende dinsdagavonden presenteren studenten daar hun werk, dat de daaropvolgende twee weken te zien blijft:

Vrij 5 februari 19:15, Jan van Eyck Academie, Maastricht: Screen Matters

Di 16 februari 19:15, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam: Bodies  

Di 01 maart 19:15, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht & Universiteit van Amsterdam: Enjoy Your Entertainment

Di 15 maart 19:15, ArtEZ, Arnhem: Machine Room

Di 29 maart 19:15, Sandberg Instituut, Amsterdam

Di 12 april 19:15, Piet Zwart Institute, Rotterdam

Di 26 april 19:15, Master St. Joost Academie, Breda

Di 10 mei 19:15, Master Nederlandse Filmacademie, Amsterdam

Naar aanleiding van Close-Up nodigde The One Minutes Felix Burger, Janis Rafa en Helen Dowling uit om ieder een serie films van één minuut samen te stellen. De series gaan bij EYE in première in een avondvullend programma, samengesteld door de kunstenaar. Vervolgens worden deze programma’s getoond in de twintig musea en culturele organisaties die zijn geabonneerd op The One Minutes.

Vrij 29 januari 19:15, Felix Burger, The Pack – Impressions from Our Family

Di 23 februari 19:15, Janis Rafa

Vrij 1 april 19:15, Helen Dowling, We Do the Voodoo. A Play on Continuity, and Rhythm From One Artist to Anothe

Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2015
Lees ook:Expositie Waterhouse in Groninger Museum
Lees ook:Koningin Máxima bij opening Internationaal Rotterdams Film Festival
Lees ook:Felixtival – feestje in Felix Meritis Amsterdam
Lees ook:Portret van Felix Auerbach door Edward Munch nieuwste aanwinst Van Gogh Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>