Ans Markus – ‘Als ik jou was’ in Museum De Fundatie Zwolle

Zaterdag 23 januari t/m 17 april 2016 is in Museum de Fundatie, Zwolle, en Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe, de dubbelexpositie ‘Ans Markus – Als ik jou was… te zien. In Zwolle toont Markus onder meer de recente schilderijenseries ‘Verborgen Verdriet’ en ‘De pijn van oud’. Recent is ook de reeks jeugdportretten van onder andere Vincent van Gogh, Frida Kahlo en Edward Hopper, waarmee Markus uiting geeft aan haar bewondering voor illustere voorgangers. Daarnaast hangt in Zwolle een ruime selectie vroeger werk. Kasteel het Nijenhuis vormt het decor voor schetsen, tekeningen, kleinere schilderijen en sculpturen. Met dat laatste treedt zij nu voor het eerst naar buiten (bron: persbericht).

De kunst van Ans Markus (1947) vormt een persoonlijke mythologie, die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. Een sterke betrokkenheid bij haar medemensen is typerend voor Markus. De titel van de tentoonstelling – Als ik jou was… – moet in die zin letterlijk worden genomen. Haar werk is het resultaat van een grondig zelfonderzoek, waarmee zij een stem geeft aan breed levende gevoelens, in het bijzonder bij vrouwen. In ‘De pijn van oud’ speelt haar eigen moeder de hoofdrol, die haar laatste jaren doorbracht in een verzorgingstehuis. De portrettenserie ‘Verborgen Verdriet’ gaat niet over vrouwen, maar over mannen: mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.

Tussen 2013 en 2015 schilderde Markus in haar bekende realistische stijl jeugdportretten van beroemde kunstenaars en couturiers  en stelde zich daarbij de vraag of zij al in hun jeugd konden bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen. In hoeverre is het kunstenaarschap een lotsbestemming? Met een zelfportret als meisje stelt Markus ook zichzelf die vraag. Verder zijn er portretten van bekende Nederlanders als Arjan Ederveen, Job Cohen en John de Mol en een selectie uit haar Medea-cyclus van eind jaren ‘90. Schilderijen uit de magisch realistische windselserie, waarmee Markus de afgelopen decennia een groot en trouw publiek wist te bereiken, ontbreken evenmin in Museum de Fundatie.

In Kasteel het Nijenhuis komt een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus aan bod. Recent maakte zij beelden die qua thematiek sterke verwantschap bezitten met haar schilderijen. In het kasteel zijn bronzen sculpturen te zien, in combinatie met vroege en recente tekeningen, schetsen en kleine schilderijen. De kleine formaten versterken het gevoel van intimiteit dat de kunstenares in het kasteel wil creëren. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Waanders & de Kunst van auteur Wim van der Beek de publicatie ‘Ans Markus – Als ik jou was…’. Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11.00-17.00 uur.

Lees ook:Paul Citroen – A’dams en Eva’s in Kasteel het Nijenhuis te Heino/Wijhe
Lees ook:Jan Voerman in Kasteel het Nijenhuis bij Zwolle
Lees ook:Museum de Fundatie: juweeltje in Zwolle
Lees ook:Frans Hals Museum: #MeToo had het er in de Gouden Eeuw druk mee gehad
Lees ook:‘Werner Tübke – Meesterschilder tussen Oost en West’ in Museum de Fundatie, Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>