Retrospectief Karel Appel in Gemeentemuseum Den Haag

Tot en met 16 mei biedt het Haagse  Gemeentemuseum een retrospectief van Karel Appel (1921-2006). Het ‘woeste schildersbeest’ van weleer leek even in de vergetelheid te zijn geraakt, maar is weer helemaal terug. Tien jaar na zijn dood toont het Haagse Gemeentemuseum zijn werk in het licht van internationale herontdekking: steden als Parijs, München en Washington kenden al tentoonstellingen. Appel en het Gemeentemuseum hebben een band met elkaar: hij deed schenkingen aan het museum, dat op haar beurt meerdere tentoonstellingen verzorgde.

Zijn beroemde uitspraak begin jaren ’60 ‘Ik rotzooi maar wat an‘ veroorzaakte indertijd veel reuring in ons land. Maar zo ruig was hij niet: hij werkte veel nauwkeuriger dan critici denken. Hij koos zijn verf en gereedschap met zorg, maakte vooraf schetsen en haalde inspiratie uit de kunstgeschiedenis. Werd en wordt hij geassocieerd met de jaren ’50 en CoBrA, tot op hoge leeftijd bewandelde de kunstenaar telkens nieuwe paden. Typerend voor Appel is ook dat hij veel samenwerkte met kunstenaars uit andere disciplines, zoals dichters, muzikanten en choreografen. Zo ontwierp hij de décors voor de opera Die Zaubelföte.

Hij wisselde vaak van materiaal, van vroege kinderlijke voorstellingen tot de latere sculpturen met gevonden voorwerpen erin verwerkt. Vanaf het moment dat Appel naar Parijs verhuisde – in 1950 – ontving hij grote prijzen, werd naar Biënnales afgevaardigd en kreeg hij belangrijke opdrachten. Ondanks zijn faam over de grens bleef hij in eigen land lange tijd verguisd: de ‘elite’ haalde de neus op, maar ‘het volk’ vond het prachtig, vanwege zijn spontaniteit en ongekunsteldheid. Een kleine groep in de kunstwereld waardeerde en promootte zijn werk, en met succes: vandaag de dag hangen en staan er Appels er in musea en bij particulieren over de hele wereld.

 

Lees ook:Themapark Archeon in Alphen: honderden replica’s gestolen
Lees ook:Koning opent 100 jaar De Stijl in Haags Gemeentemuseum
Lees ook:Van Gogh terug in Omniversum Den Haag
Lees ook:Expositie gevonden voorwerpen in de trein op Amsterdam Centraal
Lees ook:Museum de Fundatie Zwolle presenteert: Van Gogh tot Cremer, Nederlandse kunstenaars in Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>