Joods Historisch Museum: ‘Benno Premsela – Max Heymans, Mannen met lef en stijl’

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam presenteert van maandag 14 december tot en met 26 juni 2016 de tentoonstelling ‘Benno Premsela – Max Heymans, Mannen met lef en stijl’. Zowel interieurarchitect Benno Premsela (1920-1997) als couturier Max Heymans (1917-1997) werden boegbeeld van een generatie kunstenaars en vormgevers die design en mode in Nederland na de oorlog met succes op de kaart zette.

Daarnaast waren ze een rolmodel voor homoseksuelen, door er als bekende Nederlanders openlijk voor hun geaardheid uit te komen in een tijd waar homoseksualiteit nog taboe en zelfs verboden was. Premsela werd bekend door zijn etalages bij de Bijenkorf. Later had hij een eigen ontwerpbureau. Het belang van toegepaste kunst een esthetiek stonden bij hem voorop, onder het motto ‘less ins more‘. Zijn katoenen lusjestapijt en zijn Lotek lamp kregen eeuwigheidswaarde. Als voorzitter van het COC – (1962-1971) niet onder een schuilnaam, zoals zijn voorganger en COC-oprichter Niek Engelschman – verrichtte hij baanbrekend werk voor de homo-emancipatie in Nederland.

De mode van Heymans was allesbehalve ‘less is more‘, zoals bij Premsela: hij keek naar Parijs, vooral naar Coco Chanel. Hij gaf de Franse mode een eigen twist die hetgeschikt maakte voor de nederlandse vrouw en gaf als kunstenaarcouturier couture in ons land een nieuwe status. Zijn autobiografie ‘Knal’ uit 1966 was taboedoorbrekend. Hij schreef er openlijk over zijn travestie. Premsela en Heymans waren Joods, zaten ondergedoken tijdens de oorlog en onderhielden na de oorlog vriendschappelijk contact met elkaar. Hun nalatenschap is verbonden met het Joods Historisch Museum. De ouders en zuster van Premsela werden in Auschwitz vermoord. Heymans’ vader overleed in 1933, zijn moeder kwam om in Bergen-Belsen vlak voordat het kamp werd bevrijd.

Lees ook:Kabinet steunt Nationaal Holocaust Museum en Namenmonument
Lees ook:Joodse humor in ‘Lach en Vergeet’
Lees ook:Amerikaanse eert Elburg
Lees ook:Jaarlijkse Benno Premsela Architectuur Lezing in Amsterdam
Lees ook:‘Amy Winehouse, A Family Portreit’ in Joods Historisch Museum Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>