Keith Haring in de Kunsthal Rotterdam

In de Kunsthal Rotterdam is van zondag 20 september tot en met 7 februari een tentoonstelling over de Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990) te zien. ‘Keith Haring, the Political Lane‘ is met 120 werken de eerste tentoonstelling in ons land die ingaat op de sociale en politieke aspecten van het werk van de wereldberoemde Haring. Zijn werk wordt soms ten onrechte popart genoemd: graffiti-art en moderne kunst zijn betere omschrijvingen.

Zijn kunst is 25 jaar na zijn dood nog steeds springlevend: ‘het persoonlijk ervaren van de imposante werken is een visueel spektakel met grote impact’, meldt de Kunsthal. Met zijn gewaagde en hoogsteigen stijl ontketende de openlijk homoseksuele Haring een revolutie in de kunst van de jaren ’80 in New York. Afkomstig uit de kring rondom Andy Warhol, schopte haring aan tegen het conservatisme van Reagan, uitwassen van het kapitalisme en kernbewapening en nam het op  voor milieubescherming en gelijke rechten voor iedereen.

Zijn cartoon-achtige werk ging vaak over seks, drugs, apartheid en aids. In 1988 kreeg hij te horen dat hij aids had. Hij overleed in 1990 aan de gevolgen van deziekte. In de laatste twee jaren zette hij zich met zijn werk in voor de Act-Up campagne in New York. Haring liet zich inspireren door de urban straatcultuur van New York, zoals graffiti. De kritiek op commerciële uitbating van zijn werk op T-shirts, badges en stickers deed hij af met ‘Kunst is er voor iedereen’, dat altijd zijn belangrijkste drijfveer was. De invloed van Haring op zijn generatie was groot. Zijn werk reikt van de vroege krijttekeningen in metrostations (de ‘Subway drawings’) tot enorme schilderijen, unieke objecten en sculpturen. Naast kunst biedt de Kunsthal documentaire-materiaal van de man die in 1982 zijn allereerste expositie buiten de USA in Rotterdam had. Verdere info: zie website.

Lees ook:Grote kunstroof uit Kunsthal Rotterdam
Lees ook:Guggenheim Collectie in Cobra Museum Amstelveen
Lees ook:Festival XX jaar in Kunsthal Rotterdam
Lees ook:Eerste Rembrandt tentoonstelling in Spanje
Lees ook:Edvard Munch in Kunsthal Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>