Het Nationale Ballet presenteert: Hans van Manen Live

In september brengt Het Nationale Ballet in het Amsterdamse Muziektheater met ‘Hans van Manen Live‘ een ode aan Nederlands bekendste choreograaf, Hans van Manen. Op het programma staat de reprise van zijn ballet ‘Metaforen’ (1965), legendarische ‘Twilight’ (1972), zijn beroemde ‘Live’ (1979) en als primeur in Amsterdam ‘Two Gold Variations’, dat hij in 1999 voor het Nederlands Dans Theater maakte (agenda/tickets: klik hier).

Van Manen geldt als een van de grondleggers van het moderne ballet: een combinatie van de academische ballettechniek met moderne dans en bewegingstechnieken. Hij maakte meer dan 120 balletten en meer dan 50 buitenlandse gezelschappen hebben werk van hem op het repertoire staan. Naast choreograaf was Van manen ook tien jaar actief als fotograaf. Vanaf 1961 werkte de in 1932 geboren Amsterdammer afwisselend bij de twee belangrijkste gezelschappen van ons land: Het Nationale Ballet en Het Nederlands Dans Theater. Sinds 2005 is hij vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. In 2007 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In augustus 2013 kreeg hij de Gouden Eeuw Award. Daarnaast won hij verschillende dansprijzen in binnen- en buitenland.

Lees ook:Prinses Beatrix bij 19e BalletGala Dansersfonds in DeLaMar Theater
Lees ook:Nederlandse Dansdagen 2017 in Maastricht
Lees ook:Het Nationale Ballet brengt Vier Temperamenten
Lees ook:Nederlandse Dansdagen: 7-9 oktober in Maastricht
Lees ook:Het Nationale Ballet toert rond met ‘Ballet for All’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>