nijntje art parade officieel van start met onthulling zestigste beeld

In 2015 viert nijntje haar zestigste verjaardag. Om de wereldberoemde creatie van Dick Bruna tijdens dit kroonjaar te eren, hebben uitgever Mercis en retailspecialist World of Delights zestig kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd een levensgroot beeld van nijntje te decoreren. De afgelopen maanden werd iedere dag een beeld onthuld. Journalist Hanneke Groenteman onthulde vrijdag 1 mei het laatste beeld tijdens een feestelijk evenement in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Met de presentatie van het beeld van kunstenares Marte Röling is de nijntje art parade officieel van start gegaan (bron: persbericht).

Zie ook: Kinderactiviteiten meivakantie

Tot eind september worden 45 beelden tentoongesteld op verschillende locaties in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Valkenburg aan de Geul. In het najaar worden de beelden geveild ten bate van onderwijsprojecten van UNICEF. Onder meer Piet Paris, Carli Hermès, Klaas Gubbels, Florentijn Hofman en Thé Tjong-Khing lieten zich voor de nijntje art parade inspireren door de wereld van nijntje. Marja Kerkhof, directeur van Mercis: ‘Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is nijntje een geliefd icoon. Vooral in Japan is nijntje (miffy) ongekend populair. Daarom hebben we voor deze gelegenheid de handen niet alleen ineen geslagen met Nederlandse, maar ook met vijftien Japanse kunstenaars. Hun beelden zijn tot eind 2016 in een reizende tentoonstelling te zien in zeven steden in Japan.’

Op 8 oktober worden de beelden in het Rijksmuseum geveild ten bate van onderwijsprojecten van UNICEF. Ook een gedeelte van de opbrengst van de merchandise van de parade komt ten goede aan deze projecten. ‘Het doel van de nijntje art parade is behalve mensen te laten genieten van de prachtige creaties, bewustzijn te creëren bij jong en oud. Helaas krijgt niet ieder kind dezelfde kansen, maar het volgen van onderwijs vergroot de kansen van kinderen wereldwijd,’ zegt Madelon Cabooter van UNICEF Nederland.

Van 29 designs, waaronder de beelden van Mart Visser, Florentijn Hofman, Marte Röling, Bas Kosters en Joost Swarte, zijn replica’s te koop en er is een boek verschenen met alle beelden en informatie over de kunstenaars. Daarnaast zijn er diverse producten verkrijgbaar met een opdruk van de nijntje-beelden, zoals tassen, schrijfwaar en T-shirts. Alle producten zijn te koop via onderstaande adressen en de webshop van de nijntje art parade. Een deel van de opbrengst gaat naar UNICEF.

Lees ook:Vrijdag 19 februari opent Kunstpark Soestdijk
Lees ook:ADV: Help een kind en ga naar de Unicef Webshop
Lees ook:Portretten Marte Röling in Museum Fundatie Zwolle
Lees ook:Paleis Het Loo: Beeld van Beatrix
Lees ook:Zeldzaam beeld Rijksmuseum kapot gevallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>