Porgy and Bess in Chassé Breda en RAI Amsterdam

De zwarte musical (of volksopera) ‘Porgy and Bess‘ komt tachtig jaar na de wereldpremière (in 1935) naar ons land. De originele Amerikaanse cast met 130 acteurs van de New York Metropolitan Opera en een groot symfonieorkest komt exclusief naar Breda en Amsterdam. Vrijdag 27 februari tot en met zondag 1 maart staat het theaterspektakel in het Chassé Theater in Breda (tickets: klik hier) en dinsdag 3 tot en met zaterdag 14 maart in de RAI in Amsterdam (tickets: klik hier).

De miljoenenproductie met ruim 130 medewerkers wordt zelden uitgevoerd, omdat de erven van componist Gershwin tot op de dag van vandaag hoge eisen stellen aan de kwaliteit van cast, orkest, decor en kostuums. Testamentair is bepaald dat alleen zwarte mensen de opera mogen opvoeren. Anno 1930 was dat uniek in de Verenigde Staten, toen racisme er hoogtij vierde. Het verhaal speelt zich af in een zwarte gemeenschap in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Porgy and Bess is een ‘kleurrijk, bewogen en groots theaterepos dat je tot op het bot raakt’, aldus de aankondiging, m’ met klassiekers als Summertime, I got plenty of nothing en It ain’t necessarily so. De opera is in het Engels en wordt niet boventiteld.

 

Lees ook:‘Porgy & Bess’ exclusief in theater Carré
Lees ook:Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie
Lees ook:Dinsdag 21 maart: Dag tegen Racisme en Discriminatie
Lees ook:Amsterdam: Opera Foreward Festival – tot en met 31 maart
Lees ook:Protest op Malieveld voor behoud Zwarte Piet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>