Fototentoonstelling ‘Blikvangers’ in Nationaal Archief Den Haag

Het Nationaal Archief in Den Haag (pal naast Den Haag Centraal) presenteert van 20 februari tot en met 12 juli ‘Blikvangers‘,  de eerste fototentoonstelling in eigen huis. Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland: 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen vormen het geheugen van Nederland. In het publiekscentrum van het Nationaal Archief maakt de bezoeker op een vernieuwende en interactieve wijze kennis met de unieke, grootschalige en rijke archiefcollectie (bron: persbericht).

De geëxposeerde foto’s vertellen niet alleen een verhaal, maar laten ook de ontwikkeling van de fotografie zien. Zo zien we Den Haag en Algiers in de 19e eeuw door de ogen van Alexandrine Tinne. In de tijd dat reisfotografie nog amper bestond, was zij een pionier met haar fotografie. Foto’s van Robert Capa en Gerda Taro tonen de verwoestingen in Spanje en het menselijk leed tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was de eerste oorlog die dankzij snelle kleinbeeldcamera’s direct in beeld kon worden gebracht. De fotoreportages hiervan die als picture stories in geïllustreerde tijdschriften kwamen, hadden een grote impact op het publiek.

De volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek wordt zichtbaar tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder televisie en internet speelde fotografie een belangrijke rol bij de verslaglegging en beeldvorming over de ramp. Fotograaf Henk Blansjaar legde de evacuatie van burgers bij de ramp vast en won met zijn iconische beeld van een moeder met haar kinderen de Zilveren Camera voor de Beste Persfoto van 1953. Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands, maakte speciaal voor de tentoonstelling een serie van acht foto’s. Hiermee levert hij commentaar op de originele historische beelden en de verhalen. Zijn doel is de verwondering terug te brengen die de foto’s in hun tijd teweeg gebracht kunnen hebben.

Openingstijden:

dinsdag van 10.00 tot 21.00 uur
woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Lees ook:‘Natuur in beeld’ in Museum De Mesdag Collectie in Den Haag
Lees ook:Internet in Nederland bestaat 20 jaar
Lees ook:Mesdag Collectie Den Haag: Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign
Lees ook:World Press Photo 2012
Lees ook:Jarig Wikipedia krijgt digitale collectie Amsterdam Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>