Rijksmuseum Amsterdam presenteert: Late Rembrandt

Voor het eerst zijn de late werken van Rembrandt in één tentoonstelling bijeengebracht: het Amsterdamse Rijksmuseum presenteert donderdag 12 februari tot en met 17 mei Late Rembrandt in de Philipsvleugel. De expositie was eerder met veel succes te zien in The National Gallery in Londen. Directeur Wim Pijpes: ‘Voor het eerst in meer dan twintig jaar organiseert het Rijksmuseum weer een Rembrandt-tentoonstelling. Iedere generatie wordt zo in de gelegenheid gesteld opnieuw kennis te maken met de grote meester uit de Gouden Eeuw.’ Taco Dibbets, directeur Museumcollectie in een STER-spotje: ‘De tentoonstelling is een experience of a lifetime. Misschien wel of eternity.’

Zie ook: Het Nieuwe Rijksmuseum, de film

Donderdag opent de koning de tentoonstelling, met meer dan 100 schilderijen, tekeningen en prenten die de schilder in zijn laatste jaren maakte. De werken zijn afkomstig uit musea en privé-verzamelingen wereldwijd. Rembrandt verloor op latere leven veel mensen verloren en leed financiële tegenslagen, maar produceerde volgens kenners toen wel ‘zijn beste werk’. Hij experimenteerde met verf en licht, in een tijd waar ‘glad schilderen’ in de mode was. Als een ware pre-impressionist was hij zijn tijd daarmee ver vooruit. Met zijn intiem en gewaagd werk en leek hij zelfs een voorloper van de expressionisten. Tickets (ook voor museumhouders): zie website. Museumkaarthouders betalen 7,50 euro toeslag. Het museum is alle dagen van 9 tot 17 uur open, maar werkt met tijdvakken, die op de ticket staan vermeld. Naast de tentoonstelling zijn er nevenactiviteiten als workshops, lezingen en cursussen voor jong en oud.

Lees ook:Eerste Rembrandt tentoonstelling in Spanje
Lees ook:Alle Rembrandts in de Beurs van Berlage
Lees ook:Rijksmuseum aast op twee vroege schilderijen Rembrandt
Lees ook:Museum de Fundatie in Zwolle: Jeroen Krabbé – Het late licht
Lees ook:Grootste schilderij Rembrandt komt tijdelijk naar Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>