IDFA selecteert ‘Stand By Your President’ en ‘Het Nieuwe Rijksmuseum: De film’

De documentaires Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film van Oeke Hoogendijk en Stand By Your President van Ineke Smits zijn geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary van het 27ste International Documentary Film Festival Amsterdam, woensdag 19 tot en met zondag 30 november (2015: klik hier). Cinema Delicatessen brengt de films respectievelijk 11 december 2014 en 5 maart 2015 uit in de bioscopen.

Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum. Met Het Nieuwe Rijksmuseum: De film krijgt de documentairereeks (trailer: klik hier), onderscheiden met de Zilveren Nipkowschijf en het speciale Gouden Kalf, een grootse finale voor de bioscoop. Het accent ligt op de kunst en de mensen achter die kunst. De conservatoren, werkend aan de inrichting van hun nieuwe zalen; de huismeester, die dag en nacht ”zijn gebouw” scherp in de gaten houdt .

Stand by your president is een documentaire van Ineke Smits over de Zeeuwse Sandra Roelofs die tien jaar geleden First Lady van het exotische, maar politiek roerige Georgië werd. Na twee termijnen kan haar man, de inmiddels omstreden president Mikheil Saakashvili, bij wet niet meer worden herkozen. De president en first lady worden weer ‘gewone’ burgers. Wat betekent het om zo lang in de politieke openbaarheid te leven en wat kost dat in je privébestaan?

Lees ook:Film ‘Stand by your president’ – poldermeisje uit Terneuzen wordt first lady, en is nu weer ‘gewoon meisje’
Lees ook:Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film
Lees ook:Taco Dibbets wordt nieuwe hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam
Lees ook:Wim Pijbes vertrekt bij Rijksmuseum
Lees ook:Song from Far Away na internationaal succes terug in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>