Kuisheidsgordels in Kasteel Hoensbroek: ‘Lang leve lingerie – historische ondermode’

Kasteel Hoensbroek onthult in een bijzondere tentoonstelling de geschiedenis van de lingerie: de ontwikkeling van de ondermode vanaf de 17e eeuw tot aan de sexy couture lingerie in de 21ste eeuw. Tijdens een reis door de tijd gluren bezoekers in paskamers, ontdekken het ‘kuise kamertje’ en zien hoe het ondergoed door de eeuwen heen veranderde. De tentoonstelling ‘Lang Leve Lingerie‘ loopt van 4 juli tot en met 3 mei 2015. Onderdeel van de tentoonstelling is het ‘kuise kamertje’ met zéér tot de verbeelding sprekende onderdelen: twee kuisheidsgordels. Het verhaal gaat dat ridders hun geliefde een kuisheidsgordel aantrokken als ze ten strijde trokken en lang van huis waren. De vrouw ging ‘op slot’ en de ridder nam de sleutel mee: een draconische methode om goed gedrag en trouw af te dwingen (bron: persbericht).

‘Lang Leve Lingerie’ legt de link tussen lingerie en de positie van de vrouw in alle fases van de geschiedenis. Het verhaal volgt de ingesnoerde 17e- en 18e eeuwse Hoensbroekse gravinnen tot huidige celebrities als Madonna in couture BH. Sinds wanneer dragen we een BH, een panty of een string? De bezoeker mag onder de rokken kijken en mag zelf de ondermode van eeuwen geleden passen. Altijd al een korset willen aantrekken, of het effect van een crinoline op je figuur willen aanschouwen?  De expositie vindt plaats in het 17e eeuwse gedeelte van Kasteel Hoensbroek, een van de grootste en mooiste kastelen van Nederland en het enige kasteelmuseum in Limburg. Bezoekers kunnen hier leren, lezen, kijken en ontdekken over de architectuur en de diverse bewoners – ridders, graven en markiezen- die het kasteel bewoond hebben. Een bezoek aan het kasteel Hoensbroek in de gemeente Heerlen is inclusief een bezoek aan ‘Lang Leve Lingerie’ (geschikt voor alle leeftijden). Tickets: zie website. De kasteelpoort staat open van 10.00 tot  17.30 uur. In juli en augustus is er extra aandacht voor kinderen, tijdens Hoensbroek Binnenstebuiten.

Lees ook:Riddertoernooi kasteel Hoensbroek
Lees ook:Slot Loevestein: 1001 bommen en granaten
Lees ook:Kunstbeurs Artantique 2012 in Jaarbeurs Utrecht
Lees ook:Vergeten winterkermis bij slot Loevestein
Lees ook:‘Romanovs & Revolutie – het einde van een monarchie’ in Hermitage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>