Koning heropent Mauritshuis Den Haag

Vrijdag 27 juni gaat het Haagse Mauritshuis na een ingrijpende verbouwing van twee jaar weer open. ‘s Middags opent de koning het vernieuwde museum aan de Hofvijver, ‘s avonds kan het publiek tot middernacht gratis naar binnen. The Hague Shopping Night, ook op vrijdag, staat in het teken van de opening. Door de verbouwing lijkt het Mauritshuis weer meer op het oorspronkelijke ontwerp uit de 17e eeuw van Jacob van Campen.

Tot 1822 diende het pand onder andere als woonhuis van graaf Johan Maurits, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië. In 1882 werd het Mauritshuis een openbaar museum, nadat koning Willem I de kunstcollectie van zijn vader stadhouder Willem V had overgedragen aan de Nederlandse staat. Het gebouw was al jaren te klein voor de collectie topstukken uit de Gouden Eeuw. De hoofdingang is naar het voorplein teruggebracht. Bezoekers dalen af in de ruime entree, net als de ingang van het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. De ondergrondse foyer verbindt het oude gebouw met een nieuw pand aan de overkant van de straat, met een tentoonstellingsruimte, een museumcafé, de museumwinkel, een bibliotheek en een educatieve werkplaats.

Lees ook:Rijksmuseum heropent 13 april 2013
Lees ook:Verbouwing Centraal Museum Utrecht klaar – gratis openingsweekend
Lees ook:Rijksmuseum: nog honderd dagen voor de opening
Lees ook:Koning opent ‘Willem II – Kunstkoning’ in Dordrechts Museum
Lees ook:Koningssloep vanaf 15 oktober terug in Scheepvaartmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>