Den Haag Sculptuur 2014

Op woensdag 6 juni opende de 15e editie van Den Haag Sculptuur, de beelden-tentoonstelling op het Lange Voorhout en in museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Dinsdag 17 juni opent de koning officieel de expositie op het Lange Voorhout. De tentoonstelling is een unieke Europese culturele manifestatie en maakt onderdeel uit van de The Hague Festivals. Ieder jaar staat een ander land in the picture; na China, Zuid-Afrika en Rusland is dat dit jaar Frankrijk, met als titel ‘Grandeur‘. 

Op het Lange Voorhout staat tot en met 31 augustus monumentaal werk, dag en nacht gratis te bewonderen. In museum Beelden aan Zee in Scheveningen is tot en met 26 oktober als ‘verlengstuk’ de tentoonstelling: ‘Grandeur, Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden’ te zien (tickets en tijden: zie website). Voor de vierde keer is dit museum erbij betrokken: in 2013 met ‘Russia XXI’, in 2012 ‘The Rainbow Nation’ met hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika en in 2011 ‘Den Haag onder de hemel’ met Chinese sculpturen.

Het Lange Voorhout bestaat sinds het begin van de 14e eeuw, toen de Kloosterkerk werd gebouwd. Het is genoemd naar de bossen in de omgeving en had direct haar karakteristieke L-vorm. Keizer Karel V liet in 1536 vier rijen lindebomen planten, die het de laan zijn statige uiterlijk gaven. In de volksmond werd het Lange Voorhout ook wel Lindelaan of  Lange Lindelaan genoemd: het versje ‘Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange Lindelaan’ herinnert hieraan.

Lees ook:Prinses Beatrix opent Den Haag Sculptuur 2013: RUSSIA XXI
Lees ook:Koningin Máxima en koningin Mathilde openen ‘Vormidable’ op Lange Voorhout Den Haag
Lees ook:Den Haag Sculptuur 2016 op Lange Voorhout: ‘Brazil, Beleza?!’
Lees ook:Den Haag Sculptuur
Lees ook:Den Haag Sculptuur 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>