LEGO®-tentoonstelling The Art of the Brick in Amsterdam EXPO

Donderdag 29 mei tot en met 5 september is de Amsterdam EXPO aan de Zuidas het domein van de LEGO®-tentoonstelling The Art of the Brick, door CNN uitgeroepen tot één van de top-10 exposities ter wereld die je gezien moet hebben. Er zijn 75 kunstwerken te zien van de New Yorkse LEGO® -kunstenaar Nathan Sawaya, opgebouwd uit ruim één miljoen LEGO-stenen. Van een zes meter lang T-Rex skelet van 80.000 steentjes tot bekende kunstwerken van Da Vinci, Vermeer en Rembrandt in 3D en levensgrote menselijke figuren, alles gemaakt van LEGO. In een Play Zone kunnen kleine én grote bezoekers zelf creatief aan de slag met de bekende bouwsteentjes.

Zie ook: Festijn met LEGO® in Hardenberg

The Art of Brick trok wereldwijd miljoenen bezoekers. ‘Dát moet ik naar Amsterdam halen’, dacht de CEO van Amsterdam EXPO, Peter Tabernal toen hij de expositie in New York zag. Dat vertelde hij tijdens de persopening op 27 mei. Voor de opening sneakte ik alvast even rond en was verbluft bij het zien van zoveel replica’s van beroemde kunstwerken. Indrukwekkend, hoe Sawaya het voor mekaar kreeg om met louter vierkante LEGO®-steentjes rondingen en emoties te suggereren. Hij heeft ongetwijfeld fors bestudeerd hoe replica’s niet omvallen en hoe hij als een ware pointillist kleuren door elkaar kan laten vloeien met een beperkt aantal kleuren van de steentjes. Sawaya vertelde hoe hij een succesvolle carrière als bedrijfsjurist aan de wilgen hing om zich helemaal op LEGO te storten. Tijdens de persopening vertelde hij exact hetzelfde als de avond ervoor op RTL bij Late Night: het zal zijn verkooppraatje zijn waarmee hij met zijn expositie rondreist.

Daar is niets mis mee, maar hij nam wel èrg vaak het woord ‘art’ in de mond. Hij ziet zichzelf als ‘artist’ en beschouwd zijn werk als ‘kunst’. Dat laatste lijkt mij niet, al kunnen insiders dat beter beoordelen. Mij lijkt het vakmanschap, passie en populair bij veel mensen. Madurodam, Disneyland en de Efteling zijn ook vakkundig gemaakt en publiekstrekkers, maar zijn geen ‘kunst’. Amerikanen willen zichzelf nogal eens uitbundig profileren, laat staan New Yorkers: een beetje Hollandse bescheidenheid zou niet misstaan. Het werk is prachtig, dat zeker. ‘Ik hoop dat het inspireert’, zei Sawaya en voegde eraan toe: ‘Kunst: daarvoor kun je alles gebruiken.’ Vervang ‘kunst’ door ‘creativiteit’ en ik ga erin mee. Creativiteit die aanstekelijk kan werken. Kinderen zullen zich eraan vergapen. ‘Leuk als kinderen op die manier kunst ontdekken’, zei Sawaya. En niet alleen kids: niemand minder dan Lady Gaga gebruikte voor de music video van haar laatste album ARTPOP zijn werk ‘Yellow’ (video: klik hier), dat inmiddels is uitgegroeid tot een waar icoon.

Amsterdam EXPO

Gustav Mahlerlaan 24

open dagelijks 09.00-18.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur

Tickets: zie website

Lees ook:Extra avondopenstellingen voor LEGO®-tentoonstelling in Amsterdam EXPO wegens run op tickets The Art of the Brick
Lees ook:Oer-Hollands icoon van Amerikaanse LEGO®-kunstenaar in Amsterdam EXPO
Lees ook:LEGO®-workshop bij tentoonstelling The Art of the Brick in Amsterdam EXPO tijdens Weekend van de Wetenschap
Lees ook:The Art of the Brick in Amsterdam EXPO wegens succes verlengd tot eind oktober
Lees ook:LEGO World 2012 in IJsselhallen Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>