Disney Mania tentoonstelling in Hoorn – unieke expositie over de wereld van Disney

@Erik Feenstra

Zondag 25 mei opent in Museum van de 20e Eeuw in Hoorn ‘Disney Mania‘, een tentoonstelling waar alle scheppingen van Disney langskomen. Van het eerste Mickey Mouse en Donald Duck-speelgoed uit de jaren ’30 en ’40 tot films als Sneeuwwitje, Fantasia, Mary Poppins en Pinokkio, van de Disney pretparken tot na-oorlogse merchandise, van strips en boeken tot recente Pixar-films als Toy Story en Nemo. En uiteraard ook het verhaal achter Walt Disney zelf, de man die dit alles bedacht en vormgaf (bron: persbericht).

Dankzij particuliere verzamelingen kan het museum in Hoorn een mooi overzicht tonen van 90 jaar Disney in al zijn facetten. Zo wordt uniek speelgoed uit de eerste jaren van Mickey Mouse en Donald Duck getoond. Verdeeld over thema’s is te zien dat er al vanaf het begin veel Disney-merchandise in de winkels lag, van horloges tot poppen, van emmertjes tot spellen. Objecten waar verzamelaars nu soms kapitalen voor over hebben. Het museum laat de mooiste stukken zien, vaak nog met de originele doos ernaast. Ook affiches en ‘cels’ (originele tekeningen van de tekenfilms) geven een gedetailleerd beeld van de tekenkunst uit de Disney-studio’s. Filmfragmenten, foto’s en objecten brengen klassiekers als Sneeuwwitje, Jungle Boek, 101 Dalmatiërs, Robin Hood, Assepoester, Peter Pan en Alice in Wonderland tot leven. De familie Duck komt uitgebreid aan bod en striphelden als Dagobert, Donald en Kwik, Kwek en Kwak zijn in de vorm van talloze boeken, pluche beesten, beeldjes, puzzels en spellen te bewonderen.

‘Disney Mania’ is een expositie voor het hele gezin. Voor kinderen zijn er puzzeltochten en een speelhoek waar ze zich kunnen verkleden. Uiteraard kijken zij, net als de (groot)ouders, hun ogen uit bij de honderden Disney-objecten die in talloze vitrines en kijkkasten staan opgesteld. Tientallen beeldschermpjes vertonen historische filmfragmenten en foto’s. Het kantoor van Walt Disney is nagebouwd op de tentoonstelling en ook een Disney-tekenbureau is opgesteld. Bezoekers krijgen een beeld van de vele aspecten rond het Disney-concern en kunnen dankzij een samenwerking met Cinema Oostereiland, de buren van het museum, ook genieten van de klassieke Disney-films. In de MuseumShop is een grote collectie Disney-items te koop. Het Museum van de 20e Eeuw is gevestigd in het gerestaureerde gevangeniscomplex op het Oostereiland bij de haven van Hoorn en zeven dagen per week geopend. ‘Disney Mania’ is tot en met 31 december te zien.

Lees ook:Disney Live! Mickey’s Rockin’Road `show toert door Nederland
Lees ook:Disney on Ice met Let’s Party in de Jaarbeurs
Lees ook:Disney on Ice in Rotterdam, Den Bosch en Utrecht
Lees ook:Disney on Ice in Ahoy Rotterdam
Lees ook:Disney on Ice brengt Princess Wishes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>