Operadagen Rotterdam 2014

Zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei vinden voor de negende keer de Operadagen Rotterdam plaats, een internationaal opera- en muziektheaterfestival (2017: klik hier). Acht Rotterdamse kunstinstellingen organiseren het jaarlijks terugkerend festival van alternatieve opera’s in de havenstad. Vorig jaar was het thema (r)evolutie. Vrijheid, gelijkheid en broederschap, de strijdkreet uit de Franse revolutie, zijn ook in de 21e eeuw nog actueel. Dit jaar vormt broederschap de rode draad. Meer dan ooit durven zangers, musici, acteurs, regisseurs en vormgevers de klassieke operawerken naar hun eigen hand te zetten en zoeken naar nieuwe vormen die iets zeggen over de wereld van vandaag en morgen.

Dat thema staat garant voor veel projecten met koren, van amateurs tot wereldberoemde groepen, theatercollectieven en grote groepen figuranten. Van zingende Sparta-supporters of de wereldpremière van Rob Zuidam tot de gevierde Zuid-Afrikaanse regisseur Brett Bailey, de opera-glamrock-folk van zanger Timur of liefdesliedjes in seksclub OQ. In Van Smartlap tot Opera zingen honderden toeschouwers gebroederlijk mee, de voetbalopera ’Hi ha hondenlul!’ staat op het programma en het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPO) speelt heel toepasselijk de Negende van Beethoven (met als slot ‘Alle Menschen werden Brüder). Het festival opent in de Onderzeebootloods. Daarna staan er uiteenlopende producties uit verschillende landen op 20 locaties op het programma. Net als vorige edities ontbreken de huiskamervoorstellingen niet: dit jaar worden er door heel Rotterdam 35 optredens in huiskamers georganiseerd (tien meer dan vorig jaar).

De concerten vinden niet alleen plaats in huis bij bekende partners als de Rotterdamse Schouwburg, het nieuwe Luxor Theater en de Doelen. Operadagen Rotterdam zoekt het avontuur ook in een bijzondere concertbeleving op onalledaagse locaties. Zo zijn de voorstellingen Soselo in Siberia (Rosa Ensemble, Eefje de Visser), Arthur (Veenfabriek, Cappella Amsterdam, Claron McFadden) en Being Arthur (Kameroperahuis) te zien in de Onderzeebootloods op het terrein van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (ticket inclusief bootovertocht). Ook worden het dak van de Bijenkorf, diverse Rotterdamse huiskamers en (seks)Club OQ omgetoverd tot concertlocaties. Om wegwijs te worden in het gevarieerde festivalprogramma is er de Operadagen Match. Vul de korte test in en je krijgt drie suggesties voor concerten of voorstellingen die bij jou passen.

Lees ook:Operadagen Rotterdam 2012
Lees ook:North Sea Round Town 2015 in Rotterdam
Lees ook:Operadagen Rotterdam 2013
Lees ook:Operadagen Rotterdam 2017
Lees ook:Operadagen Rotterdam 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>