Kinderopera uit Theresienstadt ‘Brundibár’ – onderdeel van Theater na de Dam

Op zondag 4 mei voeren, als onderdeel van Theater na de Dam, het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en het Nederlands Theaterorkest de opera Brundibár uit in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50 in Amsterdam. De opera die in 1943 in première ging in het concentratiekamp Theresienstadt, werd toen uitgevoerd door joodse kinderen en musici die daar gevangen zaten. Ook de Joodse componist van de opera, Hans Krása bevond zich in het kamp. Brundibár werd in totaal 55 keer opgevoerd en werd door het nationaal-socialisme als propagandamiddel ingezet om aan de wereld te laten zien dat er goed met de Joodse gevangenen werd omgegaan. Na de laatste voorstelling werden de meeste uitvoerenden echter naar Auschwitz gedeporteerd (bron: persbericht).

Tijdens de uitvoeringen op 4 mei is één van de weinige overlevenden uit de oorspronkelijke cast, Ela Weissberger, aanwezig. Ela vertolkte de rol van de kat in de opera en bevond zich van 1942 tot 1945 in Theresienstadt. In deze nieuwe productie van Brundibár wordt de voorstelling in haar oorspronkelijke versie van 1943 uitgevoerd. Als inleiding op de voorstelling wordt er een documentaire rondom de geschiedenis van Brundibár getoond. De opera vertelt een sprookjesachtig en ontroerend verhaal met als thema ‘’de kleine verslaat de grote’’; zowel documentaire als voorstelling zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De opera wordt gezongen in het Tsjechisch maar heeft Nederlandse boventiteling en Nederlandse spreekteksten. Alle rollen in de opera worden door kinderen gezongen, alleen de titelrol wordt vertolkt door een volwassene, bariton Robbert Muuse. Op Nederland 2 zendt de NOS een documentaire over de kinderopera uit (vanaf 20.25 uur).

Compagnietheater / Zondag 4 mei 2014 om 16:00 en 21:00 uur
Op 13 mei is er een speciale uitvoering voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Brundibár is een coproductie van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en Lustr bv

Uitvoerenden:
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Nederlands Theaterorkest
Solist Brundibár: Robbert Muuse
Dirigent: Jules van Hessen
Regie: Merlijn Claassens
Instudering koor: Caro Kindt, Eline Welle

Lees ook:Operadagen Rotterdam 2017
Lees ook:Amsterdam: Opera Foreward Festival – tot en met 31 maart
Lees ook:Holland Festival biedt gratis Opera in het Park
Lees ook:Joods Film Festival 2011
Lees ook:Operapremière Kát’a Kabanová

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>