Karel de Grote Jaar van start in Nijmegen

Zondag 30 maart is in Nijmegen de aftrap van het Karel de Grote Jaar. Zaterdag 28 januari 814 stierf Karel de Grote in zijn palts in Aken. Ter ere van zijn sterfdag zijn er in de Duitse stad net over de grens bij Vaals drie grote tentoonstellingen: in de koninklijke zaal (het huidige stadhuis), in de schatkamer van de Dom en in Centre Charlemagne, de Akense palts. De keizer was vaak in Nijmegen, dat daardoor de bijnaam Keizer Karelstad draagt.

Rond 777 bouwde hij een burcht in Nijmegen op Het Valkhof. Dat werd na zijn dood verwoest, maar meteen weer herbouwd. In Nijmegen is de komende tijd een tentoonstelling over Karel de Grote en er verschijnt een boek over de keizer. Ook loopt er een heuse Karel de Grote door de Waalstad. Karel de Grote is een van de belangrijkste heersers van Europa in de middeleeuwen. Hij werd in 800 door de paus tot keizer gekroond en na zijn dood heilig verklaard.

Lees ook:Vierdaagse Nijmegen viert eeuwfeest
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival 2014 in Nijmegen
Lees ook:Theater Helmond door brand verwoest
Lees ook:Expositie Chinese Terracotta Warriors in Den Haag
Lees ook:Opening Vrede van Nijmegenzaal in museum Het Valkhof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>