Vallotton in Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam toont tot en met 1 juni werken van Félix Vallotton (1865-1925), ‘Het vuur onder het ijs’. De Frans-Zwitserse kunstenaar maakte deel uit van de kunstenaarsgroep Les Nablis (‘de profeten’), een groep jonge avantgardisten in de jaren ’90 van de 19e eeuw. Zij zochten een nieuwe weg naar decoratieve kunst, beïnvloed door het werk van Gauguin en Japanse prenten. Het Van Gogh Museum bezit een groot aantal werken van papier van Les Nablis, waaronder houtsneden van Vallotton. In ‘Het vuur onder het ijs’ worden schilderijen en prenten gecombineerd.

Circa 60 schilderijen uit internationale musea (waaronder Musée d’Orsay in Parijs) en privé-verzamelingen en 40 prenten uit de collectie van het Van Gogh Museum geven een overzicht van het oeuvre van Vallotton. Hij zat in Lausanne op de kunstacademie, verhuisde in 1882 naar Parijs en werd vooral bekend door zijn zwart-wit houtsneden. Als schilder liet hij zich vooral beïnvloeden door Japanse prentkunst, het werk van de Franse schilder Ingres en fotografie. Zijn werk wordt gekenmerkt door ‘een koele sfeer, een gladde afwerking en een geraffineerd kleurgebruik’.

Lees ook:Uitmarkt 2017: Van Gogh Museum presenteert interactieve 3D-versie van ‘Amandelbloesem’
Lees ook:Van Gogh Museum: ‘Nederlanders in Parijs 1789 – 1914′
Lees ook:Al 100.000 bezoekers op ‘Picasso in Parijs’ in Van Gogh Museum
Lees ook:Van Gogh, My Dream Exhibition in Beurs van Berlage Amsterdam
Lees ook:Mattijs van Bergen presenteert herfst/wintercollectie 2014 in Van Gogh Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>