Koning opent ‘Willem II – Kunstkoning’ in Dordrechts Museum

Dinsdag 4 maart opent de koning in het Dordrechts Museum de expositie ‘Willem II – Kunstkoning‘. De dag erop mag het publiek naar binnen.De reizende tentoonstelling opende op 24 september in de Hermitage in St. Petersburg en is in Dordrecht te zien tot en met 15 juni. De expositie is de grootste ooit in Dordrecht en brengt na 165 jaar Koninklijke kunst terug naar Nederland. Het museum is alle dagen in de week open van 10.00 tot 17.00 uur.

Koning Willem II verzamelde kunst, dat in de Gotische Zaal hing, die de koning achter paleis Kneuterdijk had laten bouwen. Als de koning niet thuis was, mocht het publiek een kijkje komen nemen. Na zijn plotseling dood in 1849 bleek de koning een schuld van 4,5 miljoen gulden te hebben nagelaten, waaronder een lening van 1 miljoen  aan zijn zwager, tsaar Alexander I. Willem bleek alles op afbetaling te hebben gekocht. Overhaast werd eenveiling georganiseerd. Veel kunst verdween naar het buitenland: de Nederlandse regering vond dat de staat zich niet met kunst moest bezig houden, Verder had ons land niet de expertise in huis om de kunst naar waarde te schatten, dus veel topstukken werden voor een schijntje verkocht.

Ter ere van het Nederland-Ruslandjaar, 200 jaar Oranjemonarchie en 175 jaar onafhankelijkheid van Luxemburg (waar de drie koningen groothertog van waren) wilde het Dordrechts Museum met de Hermitage en het Luxemburgse Villa Vauban de collectie bijeen brengen. ‘De hele collectie bijeen brengen was volgens curator Sander Paalberg niet te doen, ‘maar we zijn erin geslaagd alle bijzondere aspecten van de collectie te tonen: Vlaamse primitieven, de Hollandse Gouden Eeuw, Italiaanse topstukken en bijzondere tekeningen.’

Lees ook:Vrijdag 27 november opent prinses Beatrix tentoonstelling ‘Spaanse meesters uit de Hermitage’
Lees ook:Miljoenenschenking aan Museum Volkenkunde Leiden
Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Koning opent vernieuwd Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Van Gogh Museum verhuist topstukken naar Hermitage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>