Jan Voerman in Kasteel het Nijenhuis bij Zwolle

Uit de nalatenschap van acteur Henk van Ulsen verwierf Museum de Fundatie in Zwolle zo’n 60 schetsen en tekeningen van de hand van Jan Voerman sr (1857-1941). Van vrijdag 31 januari tot en met 9 juni 2014 zal een groot deel van deze werken samen met ruim honderd schilderijen en aquarellen van ‘de IJsselschilder’ te zien zijn in Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe. De weidse landschappen, stille wolkengezichten, grazende koeien en lieflijke bloemstillevens geven een prachtige kijk op Voermans oeuvre (bron: persbericht).

‘Let maar niet op Voer, hij is aan het broeden op een wolk’, zei Anna Verkade als haar echtgenoot zich had afgezonderd om een wolkenlucht vast te leggen. Deze wolkengezichten werden zijn handelsmerk: eindeloze verten met stapelwolken boven het water, en vee in de wei: Voermans IJssellandschappen zijn ongeëvenaard. Geboren in 1857 in Kampen en vanaf 1889 woonachtig in Hattem, werkte Voerman praktisch zijn hele leven aan de IJssel. Hij voelde er zich verbonden mee. Hij was het liefst buiten. Vooral zijn IJsselgezichten waren van grote betekenis voor de Nederlandse kunstgeschiedenis: daarin verenigde hij de Hollandse 17de-eeuwse landschapsschilderkunst met het 19de-eeuwse impressionisme van de Haagse School.

Op de expositie in Kasteel het Nijenhuis hangen veel tekeningen en schetsen van landschappen, wolken, paarden, koeien, bomen. Tekeningen waren voor Voerman geen zelfstandige kunstwerken, maar gebruiksmateriaal voor zijn schilderkunst. Hij bracht soms kleurcodes aan op zijn schetsen om ze in zijn atelier verder uit te werken in olieverf of aquarel. De aquareltechniek was voor het weergeven van atmosferische IJsseltaferelen buitengewoon geschikt. Ook de delicate kleurnuances in zijn bloemstillevens kwamen met waterverf goed tot hun recht. Vanaf 1904 gebruikte Voerman alleen nog olieverf, die hij zeer verdunde om toch de sfeer van zijn aquarellen te benaderen. Met deze bijzondere techniek creëerde hij typische ‘Voermannen’, visionaire landschappen onder een dreigend of verstild wolkenpalet.

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, Dirk Hannema, en die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle. Locatie: Kasteel het Nijenhuis aan ‘t Nijenhuis 10 in Heino/Wijhe is dindadg tot en met zondag open van 11.00 tot 17.00 uur (gesloten op 4, 5, 11 en 12 februari).

Lees ook:Paul Citroen – A’dams en Eva’s in Kasteel het Nijenhuis te Heino/Wijhe
Lees ook:Ans Markus – ‘Als ik jou was’ in Museum De Fundatie Zwolle
Lees ook:Museum de Fundatie Zwolle beleeft topjaar
Lees ook:Topjaar voor museum de Fundatie in Zwolle
Lees ook:‘Wilden’ in museum de Fundatie Zwolle en ‘Nieuwe Wilden’ in Groninger Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>