Balletgala in DeLaMar Theater

Maandag 20 januari vindt in het DeLaMar Theater in Amsterdam de 17e editie plaats van het Balletgala, in aanwezigheid van prinses Beatrix. Na edities in de Stadsschouwburg, het Muziektheater en Carré komt het gala voor het eerst naar het DeLaMar Theater. Het Dansersfonds viert haar 35-jarig bestaan met deze tweejaarlijkse feestelijke galavoorstelling. De top van de Nederlandse dansgezelschappen treedt op en er zijn bijzondere bijdragen van dansers die in de afgelopen jaren door het fonds in de schijnwerpers zijn gezet.

Zo komt Marijn Rademakers er voor over naar zijn geboorteland. Hij is eerste solist bij het Stuttgarter Ballett in Duitsland en werd in 2013 onderscheiden met de Speciale Prijs van het Dansersfonds. Op het gala danst hij een duet van Hans van Maanen met Igone de Jongh, eerste soliste bij Het Nationale Ballet (HNB). Zij was de winnares van de Aanmoedigingsprijs 2002 van het fonds. Het gala wordt dit jaar opgedragen aan Toer van Schayk, oud-danser bij HNB, choreograaf en kunstenaar (zo ontwierp hij de decors en kostuums van het ballet Romeo & Julia bij HNB).

Stichting Dansersfonds 79 werd in 1979 opgericht ter gelegenheid van het 20-jarig dansjubileum van Alexandra Radius en Han Ebbelaar, in die tijd hét danskoppel van eigen bodem (videofragmenten: klik hier). De oorspronkelijke doelstelling was dansers financieel te ondersteunen, als ze hun carrière vanwege hardnekkige blessures of leeftijdsredenen moesten beëindigen. In die tijd was er op dat gebied nog bar weinig geregeld voor dansers die na een jarenlange carrière moesten stoppen met hun vak. In de loop der jaren is daar veel aan verbeterd, zodat de doelstelling van de stichting nu meer is verschoven naar ondersteuning en stimulering van de danskunst en veelbelovende dansers.

Lees ook:Prinses Beatrix bij 19e BalletGala Dansersfonds in DeLaMar Theater
Lees ook:Prinses Beatrix bij 20e Balletgala Dansersfonds
Lees ook:Koningin bij Balletgala Dansersfonds ‘79
Lees ook:Nederlands Dans Theater: première Kylián
Lees ook:Positioning ballet: eerste internationale balletconferentie in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>