Uniek portret Wilhelmina gevonden en te zien in Teylers Museum Haarlem

Vanaf zaterdag 14 december is in het Teylers Museum in Haarlem een uniek portret van koningin Wilhelmina te zien. Het is de enig overgebleven voorstudie van haar portret, dat werd geschilderd door Willem Hofker (1902-1981). Het schilderij werd in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in het openbaar verbrand. Dat maakt deze voorstudie zo uniek.

Het werk is te zien op een tentoonstelling gewijd aan Hofner, die tot en met 9 maart in het prentenkabinet van het Teylers Museum te zien is. Hofner groeide op temidden van schilders als Willem Witsen, Isaac Israëls en George Hendrik Breitner. Hij is vooral bekend van zijn Indische oeuvre. Naast beroemde portretten van Balinese mensen, schilderde hij landschappen, naakten, stillevens en staatsieportretten.  Het portret van Wilhelmina komt uit een privé-collectie en krijgt een ereplaats op de expositie.

Lees ook:Nachtpon koningin Wilhelmina te zien in Paleis Het Loo
Lees ook:Dubbeltentoonstelling ‘De Aquarel’ in De Mesdag Collectie Den Haag en Teylers Museum Haarlem
Lees ook:Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie
Lees ook:Rijksmuseum presenteert modetentoonstelling ‘Catwalk’ en ‘Meisjes in Kimono’
Lees ook:Rafaël in Teylers Museum Haarlem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>