PAN Amsterdam – een kunstbeurs om trots op te zijn

De Parkhal van de RAI  is zondag 24 november tot en met zondag 1 december 2013 het domein van de 27e editie van PAN Amsterdam, de belangrijkste eigentijdse nationale beurs voor kunst, antiek en design (2014: klik hier). In totaal bieden 125 galeristen, antiquairs en kunsthandelaren bij elkaar 15.000 kunstvoorwerpen te koop aan. Beeldhouwwerken, schilderkunst, iconen, design, foto’s, glaswerk, sieraden, uurwerken, tapijten, antiek, van de antieke oudheid tot nu. Ruim tachtig keuringsexperts waken over de kwaliteit van het gebodene. De prijzen variëren van 5.000 tot een half miljoen euro, met uitschieters van juwelen tot een slordige driekwart miljoen euro. De beurs is alle dagen te bezoeken van 11.00 tot 19.00 uur, donderdag en de laatste zondag tot 18.00 uur.

Nieuw dit jaar is het Tribal Art Paviljoen, met inheemse kunst (Michel Thieme, Salon Sanne Nies, Visser Gallery en Jo de Buck). PAN biedt kunst uit nagenoeg alle tijdperken, zoals uit de oudheid (prachtig: Mieke Zilverberg uit Amsterdam), Oriëntaals (Vandererven uit Den Bosch valt op), de middeleeuwen (indrukwekkend: De Backer Medieval Art uit België), van de oude meesters (Floris van Wanroij Fine Art valt op) en de Haagse School (Bies uit Eindhoven springt eruit). Daarnaast is er heel veel moderne kunst, zoals bij de Absolute Art Gallery (Knokke), Dep Art (Milaan), Janknegt Fine Art (Laren), Meijer (Utrecht), Galerie Rogier Katwijk (Amsterdam) en Tom Okker Art (Hazerswoude). Bij Peter Pappot uit Amsterdam is veel werk van Sluiters en Van Dongen te zien. Blikvanger in de Flatland Gallery Amsterdam si ‘The Wait’, vier indrukwekkende video’s met acteurs, eenzaam in verhoorkamers aan hun lot overgelaten.

Fraai fotowerk hangt bij onder meer bij Nunc Contemporary (Antwerpen) en de Amsterdamse galeries Eduard Planting (onder meer Barbieri en O’Neill) en Wouter van Leeuwen (veel Schapiro). Het is slechts een summiere greep uit het enorme aanbod, in een smaakvol ingerichte Parkhal, met volop zitjes om onder het genot van een wijntje even bij te komen. De grootste blikvanger staat gelijk bij de ingang: ‘Automobile – Land Rover by Studio Job’ van Jan Smeets en Nynke Tynagel. Ter ere van de 65e verjaardag van de Land Rover Defender hebben zij het ‘oude’ modelletje tot kunstobject ‘opgepimpt’. Voor kunstliefhebbers is PAN Amsterdam een bezoekje waard: een kunstbeurs om trots op te zijn.

Lees ook:Kunstbeurs PAN Amsterdam in de RAI
Lees ook:Kunstbeurs PAN Amsterdam 2011
Lees ook:PAN Amsterdam 2013
Lees ook:PAN Amsterdam 2014
Lees ook:Kunstbeurs PAN 2009 in de RAI

1 Reacties // Reageer

One thought on “PAN Amsterdam – een kunstbeurs om trots op te zijn

  1. Thijs van der Hoorn

    Als aanvulling er zijn ook juwelen te zien met een waarde tot drie kwart miljoen euro. Dus die 500.000 klopt niet helemaa.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>